16 Ağustos 2013 20:00

Karadeniz’e KALAN

Pek çoklarımıza Karadeniz müziğini duyuran, Karadenizlilere ise yitip gitmekte olan ezgilerini o zamana kadar duymadıkları biçimde seslendiren Kazım Koyuncu’nun ardından pek çok proje yapıldı. Bunların arasına şimdi de ‘Karadeniz’e Kalan’ girdi. Farklı yorumlarıyla bilinen 34 Karadenizli sanatçı ‘Kalan’da bir ar

Karadeniz’e KALAN
Paylaş
Sevda Aydın

Pek çoklarımıza Karadeniz müziğini duyuran, Karadenizlilere ise yitip gitmekte olan ezgilerini o zamana kadar duymadıkları biçimde seslendiren Kazım Koyuncu’nun ardından pek çok proje yapıldı. Bunların arasına şimdi de ‘Karadeniz’e Kalan’ girdi. Farklı yorumlarıyla bilinen 34 Karadenizli sanatçı ‘Kalan’da bir araya geldi.

Kalan Müzik, “Karadeniz’e Kalan” isimli bu derlemeyle hem Kazım Koyuncu’yu selamlıyor, hem de Karadeniz’in seslerinden bir cümbüş yaratıyor. Kim yok ki burada; Kardeş Türküler,  Şevval Sam, Cengiz Özkan, Selçuk Balcı, Grup Yorum, Apolas Lermi, Karmate, Erdal Bayrakoğlu, İhsan Eş, Salih Yılmaz, Elin Can Vayiç, Ayfer Vardar, Yasemin Yıldız, Mustafa Şafak, Ayşenur Kolivar ve daha pek çok isim bu albümde yer almış.

Karmate grubundan Oktay Üst’ün derlemesini yaptığı çalışma iki CD’den oluşuyor. 34 eserin ilk CD’sinde daha evvel yayınlanmamış eserler seçilmiş. Albüm yakında yine Kalan Müzikten çıkacak olan Koliva’nın ‘Yüksek Dağlara Doğru’ şarkıyla açılıyor. Cengiz Özkan’ın seslendirdiği ‘Ben Denizde Bir Gemi’nin ardından Marsis Grubunun Solisti Korhan Özyıldız’ın söylediği ‘Nana’ ile devam ediyor. Albümün ilk bölümünde daha önce Gökhan Birben’den de dinlediğimiz ‘Samistal’ ile Yaşar Kurt’un yorumu var.  Karadeniz albümü olunca uzun tulum ezgilerinden de bolca koymuşlar; Karmate’nin tulumcusu İsmail Avcı İsmanaşi’nin Yol Havası çok başarılı olmuş.

Derlemenin ikinci bölümü Kazım Koyuncu ile başlıyor. O’nu uğurladığımız şarkısı ‘İşte Gidiyorum’ aynı uğurlamayı yaşatıyor adeta. Fuat Saka’dan ‘Düz’ dinledikten sonra Şevval Sam’dan ‘Bu Dünya Bir Pencere’yi dinliyoruz.

Bir Karadeniz yolculuğu vadeden albümün pek çok sürprizi var. Çok da ele vermeden şunu söyleyebiliriz; Ayşenur Kolivar’dan  ‘Kar Yağayi’, İsmail Hakkı Demircioğlu’dan ‘Uyan Osmanum’ u da dinleyince uzun bir Karadeniz turunun en güzel duraklarına uğramış oluyorsunuz.

Karadeniz’e Kalan,
Kalan Müzik

(İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Yapılamayan bir ÇED toplantısının gösterdikleri

SONRAKİ HABER

Holdingzede açlık grevinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...