14 Ağustos 2013 15:54

Sıcak havaların çekilmez meslekleri

FIRINLARDA, inşaatlarda, asfaltlamada, tarlalarda çalışan işçi-ler aşırı sıcaklar nedeniyle gölgede bile yürümenin güçleştiği şehirde bir de mesleklerinin neden olduğu sıcakla mücadele etmek zorunda kalıyor.  Açık alanlarda çalışanların yanı sıra pide ve ekmek fırınları ile lokantalar ve döner salonl

Sıcak havaların çekilmez meslekleri
Paylaş
Hüseyin Ercan

FIRINLARDA, inşaatlarda, asfaltlamada, tarlalarda çalışan işçi-ler aşırı sıcaklar nedeniyle gölgede bile yürümenin güçleştiği şehirde bir de mesleklerinin neden olduğu sıcakla mücadele etmek zorunda kalıyor.  
Açık alanlarda çalışanların yanı sıra pide ve ekmek fırınları ile lokantalar ve döner salonlarında ocak başında çalışan ustalar da bu durumdan en çok mağdur olan kesimleri oluşturuyor. Derecelerin kırkı gösterdiği bir ülkede, fırında, ocak başında çalışmanın sıcakları kat kat daha fazla yaşamaya neden olduğunu, sırtının hiç kurumadığını anlatan İrfan Usta kendini bileli hep bu işi yapmış.
Havanın sıcaklığı ve fırın ateşi bir araya gelince sıcaklığın daha da arttığını ve 25 yıldır bu mesleği yaptığını söyleyen İrfan Kahraman “günde 12-13 saat sıcakların kavurduğu havada, ateş karşısında çalışıyorum. Ekmek emek istiyor. İşimiz zor ama biz de ekmek paramızı ekmekten çıkırıyoruz’’ diyor.
‘Elinin hamuru ile erkek işine karışma’ sözüne inat elleri hamurdan çıkmıyor Usta’nın. Merdaneye dans ettiriyor hamuru açarken. İşler biraz ara verince dükkanın önünde bir çay içmek yorgunluğunu hafifletiyor, esen hafif rüzgar çok az süre de olsa serinletiyor Ustamızı. Ve yine gelen siparişle, ateş yanına çağırıyorlar İrfan Usta’yı. (İznik/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adisyona ‘açgözlülük cezası’ ekleniyor

SONRAKİ HABER

Şanlıurfa’da Kürtçe köy ismine ilk onay

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...