11 Ağustos 2013 11:04

MEB’de skandal Alevilik sorgusu

Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin skandal bir sorgulamaya imza attıkları ortaya çıktı.Hakkında soruşturma yürütülen Mamak Yunus Büyükkuşoğlu Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Tuncer Küllücek, kendisini şikayet eden Öğretmen Suat Özcan ve İl Müfettişi Cengiz Karahan’ı “ikisi de Alevi&

MEB’de skandal Alevilik sorgusu
Paylaş
Hasan Akbaş

Hakkında soruşturma yürütülen Mamak Yunus Büyükkuşoğlu Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Tuncer Küllücek, kendisini şikayet eden Öğretmen Suat Özcan ve İl Müfettişi Cengiz Karahan’ı “ikisi de Alevi” diyerek Bakanlığa şikayet etti. Bakanlık müfettişleri, okula gelerek Özcan’ın  “Alevi olup olmadıklarını” soruşturdu. İl Müfettişi Karahan’ın da ifadesi alındı.

Mamak Yunus Büyükkuşoğlu Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Küllücek, 2012 yılı nisan ayında aralarında Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim Sen işyeri temsilcilerinin de bulunduğu öğretmenler ile öğrenci velileri tarafından şikayet edildi.

Küllücek hakkında “Eğitim Bir-Sen İşyeri Temsilcisi Mesut Durak’a alenen küfrettiği, öğrenci dövdüğü, öğrencilere felsefe öğretmeni ve Eğitim Sen İşyeri Temsilcisi Suat Özcan hakkında ‘O komünist, bölücü, namaz kılmıyor, itin arkasından giden it olur’ şeklinde sözler söylediği” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturmayı İl Müfettişi Cengiz Karahan yürüttü. Karahan, Müdür Yardımcısı Küllücek’in bazı öğretmenlerle birlikte öğrenciler arasında da ayrım yaptığını tespit ederek rapor tuttu. Hazırlanan Disiplin Soruşturma Raporu’nda Öğretmen Özcan’a yönelik hakaret ve ayrımcılık içeren sözleri nedeniyle de “Görevin yerine getirilmesinde siyasi düşünce, din ayrımı yapmaktan” kademe ilerlemesinin durdurulması ve başka okula atanması cezası istemine yer verildi. Rapor neticesinde Küllücek’in “Öğrenci dövmek ve hakaret etmekten” maaşı kesildi.

ÖĞRETMENLERE ‘ALEVİ Mİ’ SORUSU

Ceza üzerine Müdür Yardımcısı Küllücek, kendisi hakkında rapor hazırlayan müfettiş ve iddiaları gündeme getiren öğretmenin “Alevi olduğunu” ifade ederek MEB’e başvurdu. Bunun üzerine Bakanlık 2 müfettiş görevlendirdi. Bakanlıkça görevlendirilen müfettişler Küllücek’in, İl Müfettişi Karahan ile Felsefe Öğretmeni Özcan’ın Alevi olduğuna vurgu yaptığı beyanı doğrultusunda, okuldaki diğer öğretmenlere, Özcan’ın Alevi olup olmadığını, bu durumun ilk soruşturmayı etkileyip etkilemediğini sordu. Öğretmenler sorulara tepki gösterdiler.

SORUŞTURURKEN SORUŞTURMALIK OLDU

İl Müfettişi Karahan da soruşturmalık oldu. Karahan ifadesinde, “Hiç kimseyle dostluğum, yakınlığım veya düşmanlığım olmadı. Ben Alevi’yim. Suçsa ben bu suçu işliyorum. Ömür boyu da işleyeceğim. Bütün dünyaya Yunus Emre’nin gözüyle bakarım. ‘Bütün kamu aleme aynı gözle bakmayan halka müderris olsa hakikatte asidir’ felsefesi dünya görüşümdür. Soruşturmasını yaptığım okuldaki çalışanların hiçbirinin hangi inançtan olduğunu hayatım boyunca hiç sormadım, sormam da. Sormak benim hayat felsefeme aykırıdır. Sorarsam kendimden utanırım” dedi.

MÜDÜR YARDIMCISI KOLLANIYOR MU?

Tüm bu gelişmelere rağmen Küllücek başka okula tayini çıkmasına rağmen hâlâ müdür yardımcısı olarak okulda. Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Doğan Kaya, duruma tepki gösterdi. Görüşlerini aldığımız Kaya, “Hükümet, eğitimde reform yaptığını iddia ediyor. Ancak başkentin göbeğinde bir okulda öğretmenlerin etnik kimliği ve inançları bir suçmuş gibi sorgulanıyor. Bu durum ne ile açıklanabilir. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, Müdür Yardımcısı Küllücek’i korumaktan vazgeçerek hakkında verilmiş cezaları uygulamasını bekliyoruz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ceylanpınar'da 1 yurttaş daha yaralandı

SONRAKİ HABER

AKP sporcunun ırkçısını sever

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...