Ranta gel ‘bostana’ gel
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Fatih Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı park inşaatının molozlarının kentsel tarım alanı olan Yedikule bostanlarına dökülmesini Başbakana sordu.
70 bin metre karelik park projesi kapsamında çıkan moloz ve nitelikli toprakların Yedikule bostanlarına dökülerek ürün vermeyecek hale getirilmesini Başbakan Erdoğan’a soran Tanrıkulu, “1500 yıldan uzun süredir kentsel tarım alanı olan Yedikule’de mahsul bile toplanmadan molozlarla bostanın yok edilmesi düşündürücüdür” değerlendirmesinde bulundu. 6 Temmuz’da bostanların dozerlenmeye başlandığını belirten Tanrıkulu, tüm dünyada açlık ve yoksulluk temasının üzeninde durulduğunu, bu gerçeklikte ise bostanların yok edilmesinin düşündürücü olduğuna dikkat çekti. Tanrıkulu, kent içi tarım alanı olan Yedikule, İsmail Paşa bostanlarının ve park alanı içinde kalan küçük bostanların zarar görmemesi ve korunarak işlevini sürdürmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Tanrıkulu, Başbakana “Tüm dünyada açlık ve yoksulluk ile mücadele edilirken tarihi değeri de olan Yedikule Bostanları’nın ürün veremeyecek hale getirilmesinin sorumluları kimlerdir? Bu sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmış mıdır?” sorusunu yöneltti. Yedikule bostanlarına toprak yığılması işleminin talimatının kim tarafından ve hangi gerekçe ile verildiğini soran Tanrıkulu, 3. köprü çalışmalarında kesilen ağaçları örnek göstererek bostanların işlevsiz hale getirilmemesi için önlem alınıp alınmadığını sordu. Tanrıkulu, 2010-2013 yılları arasında tarihi ve çevresel dokuya müdahale edilen kaç projenin olduğunu, bu projelerden kaçının iptal edildiğini ve projelerin isimleri ile türlerini sorularına ekledi. Tanrıkulu, iptal edilen ya da durdurulan projelerin devlete olan maliyetlerini Başbakanın açıklamasını istedi. (Ankara\EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et