09 Temmuz 2013 11:08

Tarihi köşke tescil de restorasyon da yok

Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı Gözertepe (Avnêk) köyündeki tarihi köşk, Bingöl İl Kültür Müdürlüğü’ne bildirilmesine rağmen ne tescil çalışmaları ne de restorasyonu yapılıyor. Köylülerin anlattıkları göre, Ermeni asıllı Avnêk adında biri, “Öyle b

Tarihi köşke tescil de restorasyon da yok
Paylaş
Edip Kaynar

Köy muhtarı Mehmet Doğan, kulenin bulunduğu bölgede daha sonra evlerin yapıldığını belirterek, “Ermeni tehciri zamanında buradaki köylülerin baskılarıyla Ermeniler buraları terk etmek zorunda kaldı. Köşkün iç tarafındaki aralıkta bir kapı vardı. Buradan alt tarafa inen 12 basamaklı bir merdiven vardı, hayvanlar o kapıdan girdiğinde geri çıkamıyordu. Yöre halkı hayvanlar içeri girip kalmasın diye bu giriş yerini taş doldurarak kapatmış. Benim hatırladığım dönemde kule köprüsü yukarı doğru çayın yarısına kadar geliyordu, ancak zamanla bakımsızlıktan dolayı yıkıldı. Odaları komple sağlamdı, millet yıkıp taşlarını götürdü, kimi duvarları da defineciler yıktı” dedi. Muhtar Doğan, kulenin restorasyonunun yapılıp turizme açılması için en son 1999’a kadar birkaç kez Bingöl İl Kültür Müdürlüğü ve Bingöl Valiliği’ne dilekçe verdiğini belirterek, dilekçelerine karşı hiçbir cevap alamadığını söyledi. Köşkün yeri serin olmasından dolayı çocukların duvarların etrafında oyun oynadığını kaydeden Doğan, “Duvarın yıkılıp çocukların altında kalmasından endişe ediyoruz. Bu yapı için bir çare bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘TARİHİ YAPI KAYDI BİZDE YOK’

Konuya bilgi aldığımız Bingöl İl Kültür Turizm Müdürü Şevket Boğatekin, “Bahsedilen köyde resmi olarak tescillenmiş herhangi bir tarihi yapı konusunda bizde kayıt yok. 1999 ve öncesi başvurulardan haberim yok, çünkü ben bu tarihten çok sonra göreve başladım” dedi. Boğatekin, yapıyı yerinde incelemek için Erzurum Bölge Müdürlüğü ile yazışarak heyet göndereceklerini ifade etti. (Bingöl/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Çamlık bizim yedirtmeyiz!’

SONRAKİ HABER

Sarısülük cinayetine MOBESE örtbası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...