08 Temmuz 2013 09:45

Darphanede grev başladı

Basın-İş Sendikası toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlayamadığı Darphanede greve çıktı. 265 işçinin çalıştığı darphanede bugün uygulamaya başlanan greve bütün işçiler katıldı. İşveren ücretler ve iş güvenliği konularında sendikanın taleplerini kabul etmedi. DİSK Genel Sekreteri  Arzu &Cc

Darphanede grev başladı
Paylaş

Burada basına açıklama yapan Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya, 7 aydır sürdürdükleri görüşmelerden bütün iyi niyetli çabalarına rağmen sonuç alamadıklarını kaydetti.

46 maddelik toplu sözleşmede sadece yedi madde üzerinde anlaşabildiklerini ifade eden Akkaya, kendilerine Kamu Protokolü dayatıldığını söyledi. Kamu Protokolü’ne yıllardır karşı olduklarını, her işyerinin kendine özgü sorunları olduğunu, Kamu Protokolü ile hem bu sorunların aşılamadığını hem de ücretler konusunda iyileştirme yapılamadığını dile getiren Akkaya on yıllardır kamu işçisinin enflasyon altında ezildiğini söyledi.

2012’DE 68 MİLYON LİRA KÂR

1453 yılından beri hizmet veren Darphane’nin 2012 yılında 35 ton altın üreterek 68 milyon lira kâr elde ettiğini ifade eden Akkaya “2013 yılının yedi aylık diliminde 60 ton altın üretildi. Daha şimdiden geçen yılın kârını katladılar. Bu kadar kârlı bir şirkette işçilerin ortalama 1564 lira net ücret alması kabul edilemez” diye konuştu. Net ücretlerin 2000 liraya çıkartılmasını talep ettiklerini söyleyen Akkaya, 2012 yılının en çok meslek hastalığına yakalanılan yıl olduğunu, işçi sağlığı tedbirlerinin alınmasını talep ettiklerini, işçilere hırsız muamelesi yapılmamasını talep ettiklerini söyledi.

Darphane’de 1988 yılında çıkılan grevi bugünün Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın da ziyaret ederek destek verdiğini hatırlatan Akkaya, şimdi de bu sorunun çözümü için Başbakan’ı göreve çağırdı.

Türk-İş 1.Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak Türk-İş olarak nihai sonuç alınıncaya kadar grevi destekleyeceklerini ifade etti.
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da DİSK olarak Darphane işçilerinin sonuna kadar yanında olacaklarını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HES'e karşı çıktığı için baskı uygulanıyor

SONRAKİ HABER

'Tek lider Erdoğan' dedi, çapayla MMO'yu bastı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...