04 Temmuz 2013 09:10

Koruculuk geri dönüşleri engelliyor

Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (Göç-Der), Türkiye’de koruculuk sistemi, zorunlu göçler ve geri dönüşleri inceleyen bir rapor hazırladı.“Türkiye’de Koruculuk Sistemi: Zorunlu Göç ve Ger Dönüşler” başlığıyla hazırlanan raporda, koruculuk sistemi, zorun

Koruculuk geri dönüşleri engelliyor
Paylaş

“Türkiye’de Koruculuk Sistemi: Zorunlu Göç ve Ger Dönüşler” başlığıyla hazırlanan raporda, koruculuk sistemi, zorunlu göç ve geri dönüşler kapsamında ele alınırken, korucu sisteminin varlığının köylerine geri dönüş yapan insanlar için tehdit unsuru oluşturduğu ifade edildi.

Göç-Der İstanbul Şubesi’nde, dün yapılan basın toplantısında konuşan Göç-Der Başkanı İlyas Erdem, 1985’te getirilen köy korucularının baskılarının zorunlu göçlerin gerçekleşmesinde önemli rol oynadığını ifade etti.

“Üstelik zorunlu göçe maruz kalmış insanlardan kalan topraklara ve evlere köy korucuları yerleşmiş ya da zorla el koymuştur” diyen Erdem, koruculuk sisteminin  köy yakmaları, gasp, tecavüz ve taciz olaylarıyla adeta suç şebekesine dönüştüğünü vurguladı. Çözüm sürecinde koruculuk sisteminin kaldırılmasına ilişkin taleplere rağmen hala yeni alımların olduğunu da söyleyen Erdem, “Bu sistem kaldırılmalı. Suç işlediği tespit edilen korucular hakkında hukuki yaptırımlar uygulanmaya konulmalıdır” dedi. Yine korucuların işlediği suçlara göz yuman kolluk kuvvetleri hakkında da işlem başlatılması gerektiğini ifade eden Erdem, “Hukuki sürecin sağlıklı işletilmesi aynı zamanda geri dönüşler ve koruculuk sisteminin tasfiyesinin ardından yaşanmasından korkulan olası toplumsal çatışma riskini de engellemiş olacaktır” dedi. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Lice dosyasındaki gizlilik kararı kaldırılsın

SONRAKİ HABER

Ağbaba’dan şiddet mağduru sağlık emekçilerine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...