30 Haziran 2013 03:40

Doping depremi

Türkiye atletizmi doping skandallarıyla sarsılmaya devam ediyor. İngiltere’deki Avrupa Takımlar Şampiyonası’nda dopingli çıkan 5 atlete, aralarında Eşref Apak’ın da bulunduğu 8 sporcu daha eklendi.Bu atletler içerisinde Akdeniz Oyunları’nda yarışan Eşref Apak, Elif Yıldırım ve Fatih Eryıldırım kadrodan çıkartıldı.

Doping depremi
Paylaş

Bu atletler içerisinde Akdeniz Oyunları’nda yarışan Eşref Apak, Elif Yıldırım ve Fatih Eryıldırım kadrodan çıkartıldı.

Dopingli çıkan diğer atletlerinse Kaan Şencan, İsa Can, Umut Aday, Ümmühan Karaçadır ve Narin Kahraman’ın da bulunduğu öğrenildi. Son gelişmenin ardından son 1 ayda dopingli çıkan atlet sayısının 15’e yükseldiği ifade edildi.

SORUN KANGRENLEŞTİ

Spor Sağlık Bilimleri Uzmanı Dr. Mert Eray Önen konu hakkında gazetemize yaptığı açıklamada, “Spor ahlakına uymayan ve kanayan bir yara olan doping kullanımı maalesef son günlerde kangrenleşmekte” dedi.

Bireysel şöhret ve başarıyı erkenden yakalamak isteyen sporcu ve antrenörlerin performans artırıcı ve bilinçsizce birçok doping maddesine başvurduğunu belirten Önen, “Küresel çapta değerlendirildiğinde spor, aynı zamanda psikolojik soğuk savaşın da bir aracıdır. Yöneticilerin uluslararası platformlardaki başarı beklentisi yükseldikçe bu tabana da yansımaktadır. Sporcular bilimsel antrenman yöntemleri ışığında çalıştırılarak kalıcı ve tesadüflere dayalı olmayan başarılar elde edebileceklerken beklentilerin artması bazı eğitimsiz sporcu ve antrenörleri maalesef doping batağına sürüklemektedir” ifadelerini kullandı.

NE YAPILMALI?

Son dönemde doping olaylarıyla gündeme gelen Türkiye’nin ‘Ne yapmalı’ sorusuna da cevap veren Önen, “Sporcusundan en üst yönetime kadar ulusal spor politikalarının yeniden gözden geçirilmesi, konuya ilişkin ciddi eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi elzemdir. Gerekiyorsa Sağlık Bakanlığı ve Spor Bakanlığı arasında konuya ilişkin protokol yapılmalı, ilaç satışlarının denetimi üst düzeye çıkarılmalı, ayrıca yasal düzenlemeler getirilmelidir” dedi.  Bunların da yeterli olamayacağını, engelleyici çözümlerin kalıcı olmadığına dikkat çeken Önen, sporcu ve antrenörleri bilinçlendirmeye yönelik adımların tüm federasyonların eğitim kurslarında, gerekse sporcu ve/veya antrenör gelişim seminerlerinde olması gerektiğini belirtti. Daha önce de olimpiyat şampiyonu Aslı Çakır Alptekin ve Avrupa Şampiyonu Nevin Yanıt’ın da dopingli çıktığı açıklanmıştı. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Redhack İstanbul İl Özel İdaresi'ni hackledi

SONRAKİ HABER

Draftta sürprizler gecesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...