01.10.2026 14:42 / Güncelleme: 17:05

Manisa Soma'da maden ocağında göçük: Ölü ve yaralılar var

Manisa'nın Soma ilçesinde İmbat Madencilik'e ait maden ocağında göçük meydana geldi. 11 işçi göçükte mahsur kaldı. 3 işçinin cansız bedenine ulaşılırken, 4 işçi yaralı halde hastaneye kaldırılırdı.

Manisa Soma'da maden ocağında göçük: Ölü ve yaralılar var

Fotoğraf: AA

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan İmbat Madencilik'te göçük meydana geldi.

Bir maden işçisinin gazetemize verdiği bilgiye göre göçük doğu panosu Eynez bölgesinde ocak içinde yeni açılan ayakta yaşandı.

Göçük sırasında en az 11 işçinin mahsur kaldığı bildirildi. 3 işçinin cansız bedenine ulaşılırken, 4 işçi yaralı halde hastaneye kaldırılırdı. Yaralı işçilerin isimleri; Süleyman Şakrak, İbrahim Çimen, Onur Şahan, Fatih Kılınç olarak bildirildi.

Bağımsız Maden İş ise göçükten 15 işçinin etkilendiğini, 4 işçiye ulaşılamadığını, 3 işçinin yaralandığını ve 1 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Manisa Valiliği, Soma'da meydana gelen göçüğe ilişkin yaptığı açıklamada, "İlimiz Soma ilçesinde faaliyet gösteren bir maden işletmesinde göçük meydana gelmiştir. İlk belirlemelere göre göçük altında kaldığı değerlendirilen 7 maden işçimizden 2 kişi sağ olarak kurtarılmıştır. Ekipler arama ve kurtarma çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir" ifadelerini kaydetti.

Göçük altında kalan diğer işçilere ulaşma çalışmaları sürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Fotoğraf: Evrensel

İmbat Madencilik'te ilk işçi cinayeti değil

İmbat Madencilik, 301 işçinin hayatını kaybettiği 13 Mayıs 2014 Soma katliamın yaşandığı ocağa yakın mesafede faaliyet gösteriyor. İmbat Madencilik daha önce de sık sık iş cinayetleri ile gündeme geldi.

  • Eylül 2014’te Metin Keskin, vagonla direk arasına sıkışarak yaşamını yitirdi.
  • 6 Ocak 2017’da İsmail Kahraman gece vardiyasında kepçe altında ezilerek yaşamını yitirdi.
  • Nisan 2020’de İmbat Madencilik'e ait ocakta meydana gelen kazada 3 işçi hayatını kaybetti, 1 işçi yaralı kurtarıldı. Şirket, iş cinayetinin bakım onarım çalışmaları sırasında yaşandığını açıkladı.
  • 29 Ağustos 2019’da maden işçisi Selahattin Göktepe de anadesenderede bant temizlerken tambura sıkışması sonucu iş cinayetinde yaşamını yitirmişti.
  • Ekim 2022’de Durmuş Şahan, kömür sahasında döküm yapan kepçenin altında kalarak hayatını kaybetti.

Özelleştirmenin faturası işçiye kesiliyor

Özelleştirmelerle üretimin özel sektörün inisiyatifine bırakılmaması gerektiğinin en açık örneği olan Soma’da santraller ve madenleri kapsayan peşkeş düzeni, patronların kârının tehlikeye girince üretimi durma noktasına getirdiğini göstermişti. 2025 Temmuz ayından beri Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) 21 milyar lira borç nedeniyle 2015'te Konya Şeker’e satılan Soma Termik Santrali AŞ’ye kömür vermeyi durdurdu.

Soma Termik Santrali bugün Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) olan borcunu yapılandıramadığı gerekçesiyle mahkemeye başvurarak iflasını istedi. Santrale kömür satan bölgedeki birçok maden ise bu durumdan etkilendiğini söyleyerek madene yatırım yapmıyor, işten atıyor ya da işçilerine düşük ücret dayatıyor. İmbat Madencilik de bu şirketlerden biri. “Termik santralden alacağımız var” diyen İmbat Madencilik işçileri zamsız ve sosyal haklarını gasbederek çalıştırmak istemiş, işçiler ise 25 Şubat 2026’da sıfır zam dayatması, ücret ve sosyal hak alacaklarının ödenmesi talebiyle iş bırakmıştı.

İlk 500 şirket arasında ama tek kuruş vergi vermedi

İmbat Madencilik, 2023 yılında Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 416. sırada, 2024’te 408. sırada, 2025’te 498’nci sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl 6,1 milyar TL’lik net satışla Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 498. sırada yer alan İmbat Madencilik İSO 500 verilerine göre geçtiğimiz yıl yaklaşık 1,5 milyar TL faiz, vergi ve amortisman öncesi zarar (FAVÖK) açıkladı. Ancak 2024’te 6 milyar liralık üretimden net satış yapan şirket 649 milyon TL büyüklüğünde FAVÖK kârı elde etmesine rağmen tek kuruş kurumlar vergisi vermedi. 2023'te 694.5 milyon TL kâr elde eden İmbat, sadece 33.6 milyon vergi (yüzde 25 olması gereken kurumlar vergisi yerine yüzde 4.8 oranında) ödedi. 2022'de 742.4 milyon TL kâr elde etti, 34.2 milyon TL vergi (yüzde 4.6 oranında) ödedi.

(İşçi Sendika Servisi)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
01.10.2026 14:31 / Güncelleme: 14:44

Erdoğan konuşunca Yeni Parti grubu genel kurulu terk etti: 'Partimize darbe yapan birisini dinlemeye vaktimiz yok'

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28. Dönem 5. Yasama Yılı açılışında konuşmasına başladığı sırada Yeni Parti grubu, Erdoğan'ı protesto ederek Genel Kuruldan ayrıldı.

Erdoğan konuşunca Yeni Parti grubu genel kurulu terk etti: “Partimize darbe yapan birisini dinlemeye vaktimiz yok”
01.10.2026 10:41

Bakanlığın tağşiş listesine girdi: Ticaret Borsası Başkanının oğluna ait sucukta kanatlı eti tespit edildi

Tarım ve Orman Bakanlığının taklit ve tağşiş listesinde, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler’in oğluna ait “Afyon Keyf-i Sucuk” da yer aldı. Üründe mekanik ayrılmış kanatlı eti tespit edildi.

Bakanlığın tağşiş listesine girdi: Ticaret Borsası Başkanının oğluna ait sucukta kanatlı eti tespit edildi

Arşiv fotoğraf: Rainer Zenz/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

01.10.2026 14:24

Eşarpla boğarak katletmişti: Duruşmada bahanelere sığınan fail Hızır Çelik'e ömür boyu hapis istemi

Antalya'da boşandığı Hanım Biçer'i eşarpla boğarak öldüren Hızır Çelik'in yargılandığı davada savcı, esas hakkındaki mütalaasını sundu. Bahaneler öne süren Hızır Çelik için ömür boyu hapis cezası istendi.

Eşarpla boğarak katletmişti: Duruşmada bahanelere sığınan fail Hızır Çelik'e ömür boyu hapis istemi

Fotoğraf: Evrensel

01.10.2026 11:02

Irak'ta silahlı gruplar için silahsızlanma planı: Son tarih Haziran 2027

Irak yönetimi, ülkedeki silahlı grupların silahlarını devlet kontrolüne bırakmasını öngören bir plan hazırladı. Sürecin 30 Haziran 2027'ye kadar tamamlanması hedeflenirken, hükümet planı önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacak.

Irak'ta silahlı gruplar için silahsızlanma planı: Son tarih Haziran 2027

Fuad Hüseyin | Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!