Çiğ süt alım fiyatı neden açıklanmıyor?
GEÇEN nisan ayında açıklanması gereken, çiğ süt alım fiyatı halen açıklanmadı. Üç aydır maliyetlerinin altında süt satmaya mecbur bırakılan çiğ süt üreticileri zor günler geçiriyor.
Ulusal Süt Konseyinin, geçtiğimiz ocak-mart dönemi için belirlediği 0.90 TL/LT. çiğ süt alım fiyatının nisan ayından sonrası için de aynı kalması yönünde ısrarcı olan ve üreticilerimizin mağduriyet yaşamasına sebep olan kesime, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sessiz kalıyor.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, üreticilerin mağduriyeti ve bu gecikmenin sebebini yazılı soru önergesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanına sordu.
Ulusal Süt Konseyinin, çiğ süt alım fiyatını altı aylık süreçler içinde belirlemesi gerekirken, halen üreticinin oyalandığını savunarak, şunları kaydetti: “Ulusal Süt Konseyinin 2013 yılı bölgelere göre çiğ süt maliyetlerine baktığımızda; Marmara Bölgesi’nde 1.18 TL/LT., Ege Bölgesi’nde 1.0 TL/LT., İç Anadolu Bölgesi’nde 1.10 TL/LT. ve Karadeniz Bölgesi’nde 1.25 TL/LT. olduğunu görmekteyiz. Vermiş olduğumuz önergemizden sonra eğer çiğ süt fiyatı 0.90-1 TL/LT. arası açıklanırsa bilinmelidir ki; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir kez daha lobilerin esiri pozisyonuna düşmüş ve üreticisine sahip çıkamayan kurum olarak anılacaktır. Olması gereken, çiğ süt maliyetlerinin üzerinde, üreticimizin hem kendi, hem de hayvanının karnını doyurabileceği, emeğinin karşılığını alabileceği bir fiyat açıklanmasıdır.”
ÜRETİM DÜŞER!
Tanrıkulu, Bakanlığın bu tutumunun devam etmesi halinde tarım ve hayvancılığın diğer unsurların da olduğu gibi, süt üretimi miktarının da düşeceğini, süt fiyatlarının bugünden daha yüksek olacağına dikkat çekti.
Amacın samanda olduğu gibi, süt, süt tozu ve diğer süt ürünlerinin ithalatıysa, bunun büyük bir tepki ile karşılanacağını söyleyen Tanrıkulu: “Vakit; son on yıldır tek başına kalan üreticimizi, bu yalnızlıktan kurtarma vaktidir” dedi. (ANKA)
Evrensel'i Takip Et