06 Haziran 2013 07:01

Letonya 2014'te Avro’da

AVRO Bölgesi krizden krize sürüklenirken, Letonya’nın Avro Birliği’ne katılması kesinleşti. Başvurusu Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan Letonya, Avrupa Birliği içinde avro kullanan 18'inci ülke olacak. Avrupa Komisyonu, Letonya'nın, gelecek yıl Avro Bölgesi'ne katılmak için tüm kriterleri yerine getirdiğini a&cc

Letonya 2014'te Avro’da
Paylaş

AVRO Bölgesi krizden krize sürüklenirken, Letonya’nın Avro Birliği’ne katılması kesinleşti. Başvurusu Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan Letonya, Avrupa Birliği içinde avro kullanan 18'inci ülke olacak. Avrupa Komisyonu, Letonya'nın, gelecek yıl Avro Bölgesi'ne katılmak için tüm kriterleri yerine getirdiğini açıkladı.
Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis, Euro Bölgesi'ne katılmanın, küçük Baltık ülkesinin ekonomik büyümesine katkıda bulunacağını iddia etti.
Eski Sovyet Cumhuriyeti Letonya'nın Avro Bölgesi'ne kabul edilmesi, tek para birimini kullanan ülkelerin pek çoğunda ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir döneme rastladı. Halen 17 Avrupa ülkesinde 330 milyon kişi para birimi olarak avro kullanıyor. Gelecek yıl Ocak ayında Letonya'nın Avro Bölgesi'ne katılmasıyla bu nüfusa 2 milyon kişi daha eklenecek.
Avro kullanma zorunluluğundan muaf tutulan İngiltere ve Danimarka dışındaki tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeler, bir aşamada, avro kullanımına geçmek zorunda.
Ancak son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle, Avro Bölgesi'nin ve para birimi olarak avronun uzun vadede ne kadar güvenilir olduğunu Avrupa’da tartışma konusu.
Letonya, 2008-2009 ekonomik krizinin ardından çok sıkı bir kemer sıkma programı uygulamıştı. Kriz, ülkenin gayrisafi hasılasının yüzde 20'sini yok etmişti.
Letonya'nın Avro Bölgesi'ne resmi katılımı için Avrupa Birliği liderlerinin onayı gerekiyor. Ancak formalite olarak görülen bu onayın, maliye bakanları tarafından Temmuz ayında verilmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Grev komisyonu kurulması istendi

SONRAKİ HABER

Türkiye'ye İran muafiyeti uzadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...