03 Haziran 2013 07:05

İşçinin Türk Metal'e güvensizliği büyüdü

Trakya’daki metal işçileriyle yaptığımız görüşme de İstanbul ve Eskişehir’den gelen metal işçilerinin mektupları da Türk Metal Sendikası’na üye işçilerin yapılan sözleşmeye tepkisini gösteriyor.Türk Metal Sendikası’nın MESS’le yaptığı anlaşmaya Trakya’daki metal işçilerin

İşçinin Türk Metal'e güvensizliği büyüdü
Paylaş

Türk Metal Sendikası’nın MESS’le yaptığı anlaşmaya Trakya’daki metal işçilerinden tepki geldi. Dokuz aydır devam eden sözleşme sürecini sürekli eylem halinde geçiren işçiler, yüzde 7’lik anlaşmaya ateş püskürdü. İşçiler, yapılan eylemlere rağmen beklentilerin altında bir rakama imza atılmasının sendikaya güvensizliği büyüttüğünü söyledi.

B/S/H’de çalışan bir işçi Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın “Bu sene kayıplar karşılanacak, mücadeleye hazır olun” çağrısı ile bütün eylemlere katıldıklarını, greve hazır olduklarını gösterdiklerini hatırlatarak, “Ama her zaman olduğu gibi yine son dakika bize sorulmadan sözleşme imzalandı” dedi.

Çerkezköy Arçelik Elektrik Motorları fabrikasında çalışan başka bir işçi ise şunları söyledi: “Biz grev kararının tarihini beklerken gece saat ikide sözleşmenin imzalandığını öğrendik. Fabrikada bütün arkadaşlar bir taraftan sözleşmeyi tartışırken aynı zamanda sendikaya da tepkilerini ve güvensizliklerini kendi aralarında dile getiriyorlar. Sabah vardiya girişinde fabrikalarda açıklama yapan şube başkanına karşı eylemlerde gösterilen ilginin olmaması tepkiden dolayı.”

Başka bir Arçelik işçisi de arkadaşının sözlerini şöyle tamamladı: “Şube başkanının açıklaması yetmiyormuş gibi bu sefer temsilciler bölümleri dolaşarak bu koşullarda ancak bu sözleşmenin olacağını anlatmaya başladılar. Temsilcilerin bile kendi anlattıklarına inanmadıkları görünüyordu.” (Çerkezköy/EVRENSEL)


'KAZANAN YİNE TÜRK METAL OLDU'

Merhaba
Eskişehir Arçelik Buzdolabı İşletmesinde halen çalışmakta olan “ezilen işçi sınıfının” üyelerinden birisiyim. Emin olun şu an benim yazdıklarımın aynısını (belki daha da  fazlasını) yazmak isteyen, fakat hayat şartlarından dolayı yazamayan o kadar çok emekçi var ki burada…
Aylardır yolunu gözlediğimiz, sevinç çığlıkları atmak için beklediğimiz, artık yeni bir sayfa açılacak dediğimiz “O BÜYÜK GÜN” Türk Metal işçileri için bir kez daha hüsrana dönmüş ve sadece hayal kırıklığı olarak kalmıştır. “Son 10 yılın en iyi sözleşmesini yapacağız” diyen, meydanlarda şereften, haysiyetten bahseden Türk Metal Sendikası yöneticileri adlarını tarihe kara bir leke olarak yazdırmışlardır. Halen ortalıkta nasıl dolaşabildiklerini de anlamış değilim.
Yaklaşık 9 aydır devam eden sözleşme sürecinde görsel ve yazılı medyada (emekçinin yanında olan medya grupları hariç) en ufak bir haber yapılmadıysa, bu demek oluyor ki işin taa başında verilmiş ve işçiden saklanmış bir karardır bu. İnsanların umutlarıyla oynamak o kadar da basit değil, elbet gün gelecek işçi sizden bu sözleşmenin hesabını soracak.
Yazının başlığını özellikle seçtim ki şimdi yazacaklarım daha net anlaşılsın. Aşağıda belirteceğim rakamlar (dalga geçer gibi) sendika panosunda yayınlanan belegeler üzerinden alınmıştır:
Eskişehir Arçelik İşletmesi Çalışan İşçi Sayısı: 3544 Kişi
Sözleşme Öncesi İşçiden Kesilen Toplam Sendika Aidat Tutarı: 163.708,52 TL
Sözleşme Sonrasında İşçiden Kesilecek Toplam Sendika Aidat Tutarı: 192.450,11 TL
Eskişehir Arçelik İşletmesinde Çalışan 3544 Kişiden Elde Edilecek Zamlı Sendika Aidat Geliri: 28.741,59 TL
Yukarıda belirttiğim rakamlar gelen maile göre net ve kesindir. Şimdi bir de 115 bin üyesi bulunan Türk Metal Sendikası’nın ortalama sözleşme karına bakalım.

SÖZLEŞME ÖNCESİ

Eskişehir Arçelik İşletmesinde Kesilen Ortalama Sendika Aidat Geliri: 46,19 TL (163.708,52 TL / 3544 Kişi)
Türk Metal Sendikasının yaklaşık 115.000 üyesi olduğuna göre Eskişehir Arçelik İşletmesi çalışanları bu oranın yaklaşık yüzde 3’lük bir kısmını kapsamaktadır.
Tüm Sendika Üyelerinden Kesilen (Eskişehir İşletmesi baz alınarak) Ortalama Sendika Aidat Tutarı: 5.311.850 TL (46,19 TL * 115.000 Kişi)

SÖZLEŞME SONRASI

Eskişehir Arçelik İşletmesinde Kesilecek Ortalama Sendika Aidat Geliri: 54,30 TL (192.450,11 TL / 3544 Kişi)
Tüm Sendika Üyelerinden Kesilecek (Eskişehir İşletmesi baz alınarak) Ortalama Sendika Aidat Tutarı: 6.244.500 TL (54,30 TL * 115.000 Kişi)
İşte size acı gerçek …
Yazının başlığını şimdi daha iyi anladınız değil mi?
Yapılan sözleşmenin kazananı Türk Metal Sendikası’dır. Tek bir imza ile ceplerine girecek aylık zam tutarı 932.650 TL’dir.
Bu paranın, nerelerde ve kimlerle yenildiğini de yazmama gerek yok sanırım.
Gün birlik günüdür…
Gün başkaldırı günüdür…
Gün isyan günüdür…
Biz emekçiler bir olursak karşımızda ne MESS durabilir ne de Türk Metal!
Tek gerçeği var bu işin, birbirimizi arkadan hançerlememek!
Saygılarımla.

*Eskişehir Arçelik Emekçisi kardeşiniz


VARDİYA

30 Mayıs 2013’te Türk Metal Sendikası ile MESS arasında görüşülen TİS’in “mutlu sonla” bittiği haberi işçiler arasında temsilcilere bile gerek kalmadan hızla yayıldı.
Sözleşme tamamen iyi midir ya da kötü müdür? Bunun kararını biz işçiler vereceğiz ama bu dokuz aylık süreçte dağıtılan “VARDİYA” dergisinden kendi sözleriyle metal işçileri olarak, imzalanan sözleşmeye tepkimizi veriyoruz.
Vardiya, Sayı 12
Kırın ayağınızdaki zincirleri… Kırın tereddüt sürükleyen, bencilliğe iten mücadeleden alıkoyan zincirleri… Kırın kırın bizi hareketsizliğe, kadere razı olmaya, verilenle yetinmeye zorlayan zincirleri...
(Kırdık zincirleri ama siz engel oldunuz)
Vardiya, Sayı 17
Metal işçisi mağdur, metal işçisi yorgun, metal işçisi kırgın. Teslim edin metal işçisinin hakkını.
(Metal işçisi sendikasına kırgın, öfkeli. Hakkımızı almamızı engellediniz)
Vardiya, Sayı 19
Artık Türk Metal üyesinin üretimden gelen gücü konuşmaya başlayacak. MESS o sesi, sadece fazla mesaileri kaldırdığımızda bile duydu, hissetti canı yandı, anladı.
(Elimiz şalterde bekledik, siz zorla aldınız, çektiniz, indirdiniz elimizi)
Vardiya, Sayı 20
Ya üretim olacak ya şalter inecek. Ya bölüşümde adalet olacak ya üretimden gelen gücümüz konuşacak.
(Biz üretimden gelen gücümüzle konuşmak istedik, siz susturdunuz)
Vardiya Özel Sayı
Asıl zarar bu gününü, koltuğunu kendi küçük grup çıkarlarını korumak adına işçinin yarınını satanlardan geliyor. Yaptıklarıyla sendikaya, sendikal mücadeleye inancı zedeleyenden, güveni yok edenlerden geliyor. Asıl tehlikeyi bugün yaptıklarının yanına kar kalacağını sananlar oluşturuyor.
(Sizler yaptıklarınızın yanına kâr kalacağını zannediyorsunuz)
İşçiler greve hazırız dedik. Banka borç, kredi borcu olanda bizleriz. Borç içinde yaşayan ama onurundan ödün vermeyende bizleriz. İşçileriz. Bu günden çıkardığımız ders sizden fazladır. Elbette 4.64 altındaki saat ücretlerinin yükseltilmesine, 6.31 TL’nin altında kalan işçilere yapılan 20 kuruşluk artışa itiraz etmeyiz. Ama toplamda (Türk-İş’in açıkladığı yoksulluk sınırı 3 bin 242 TL‘dir) aldığımız net maaşa bakarız. Ve biliyoruz ki bugün dünden daha fazla ihtiyacımız olan işçilerin birliğidir. Hem patronlara hem de sendikal anlayışa ve işleyişe karşı. Biz direniş dedik siz uzlaşma dediniz, biz grev dedik siz anlaştık dediniz. Ve gene sizin sözlerinizle bitiriyoruz.
Vardiya Özel Sayı
Sizin neyinize güvenelim? Siz değil misiniz satış sözleşmelerine imza atanlar, attıkları imzayı marifetmiş gibi sunanlar? Sizin yalanlarınız dolanlarınız var?
Bizim kendi üyesini satanlarla işimiz olabilir mi?
Allah onların sonunu hayır etsin.

*Bir grup metal işçisi / İSTANBUL

ÖNCEKİ HABER

Medya sansürde Roboskî’yle yarıştı

SONRAKİ HABER

Erdoğan\'ın karizması çizildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...