16 Mayıs 2013 14:09

Aman aile hekimim, derdime bir çare!

Ben özel sektörden 24 yıl çalışarak emekli oldum... Dönem dönem sağlık problemlerimden dolayı hastanelere gitmek zorunda kalıyorum.İki ay önce yaşadığım sağlık sorunumdan dolayı acil olarak devletin anlaşmalı olduğu özel hastaneye gitmeye mecbur kaldım. Günlerce uğraşmama rağmen kardiyoloji bölümü için de

Aman aile hekimim, derdime bir çare!
Paylaş
Taciser Terzi Alparslan / EYÜP-İSTANBUL

İki ay önce yaşadığım sağlık sorunumdan dolayı acil olarak devletin anlaşmalı olduğu özel hastaneye gitmeye mecbur kaldım. Günlerce uğraşmama rağmen kardiyoloji bölümü için devlet hastanesinden randevu alamamıştım. Oysa ki gittikçe artan ağrılar ve nefes darlıklarım vardı. 20 TL muayene ücreti ödedikten sonra, kalp ritmi için holter taktılar, eko çekimi yaptılar. Bu işlemlerden dolayı ücret ödemedim. Bir de kan tahlili istediler. Fakat bu tahlilleri orada yaptıramayacağımı, öyle bir hizmetleri olmadığını söylediler. Tekrar başa dönmüştüm.

Devlet hastanesinden randevu almak ayrı bir dert, hadi aldım diyelim. “Benim kan tahlili yaptırmam gerekiyor” diyemem, doktor uygun bulursa yaptırabilirim. Holter takma vs. için yaşadığım stres, sıkıntı da cabası. Ben zaten 24 yıl çalışarak prim ödemişim. Tahlillerimi de devlet kurumlarında yaptırmayı düşünerek ilk önce bağlı bulunduğum semtimdeki aile hekimliğine gittim. Doktora, durumumu anlattığımda, “burada yapabiliriz ama ancak 6 Haziran’a gün verebiliyoruz, tahlil sonuçları da bir hafta ile 10 gün sonra geliyor” dedi. İlk gittiğim doktor bunları acil yaptırmam gerektiğini söylemişti. Bunu doktora aktardığımda, yapabileceği bir şey olmadığını söyledi.

Bunun üzerine eve dönüp, 182’den bir devlet hastanesinden randevu almayı denedim. Bana 10 gün sonraya gün veriyorlardı. Yani acil yaptırmam gereken tahlillerimi en erken 10 gün sonra yaptırabilecektim. Sonuç olarak bir özel hastaneye gidip 300 TL  fark ödeyerek tahlillerimi yaptırdım.
Beni düşündüren 24 yıl devlete güvencem olarak prim ödemiş SSK’lı olarak, neden para vererek bunları yapmak zorunda kaldığım!

Bunlar bana iki sene önce yaşadığım başka bir trajikomik hastane olayını hatırlattı. Belli bir yaştan sonra her kadının mamografi, smear testi vb. yaptırmak zorunda olduğu söylenir. Bende fakülte hastanelerinden birisinde muayene olduğumda biyopsiye gerek görüldü. Biyopsi için, önce hocanın ücreti olarak 30 TL yatırmam gerekti. Bu fiyat yaptırdığımız işlemlere göre değişiyormuş. Ancak patoloji sonuçları kötü çıkarsa, yani kanser vb. olduğunuz ortaya çıkarsa bu ücreti ödemeniz gerekmiyormuş!

“Hani kanserden değil, geç kalmadan korkun!” deniyor ya, şimdi soruyorum, bütün bu sağlık sistemiyle, nasıl erken muayene olup, nasıl teşhis koydurabileceğiz?
Sağlık hizmetinin, her vatandaşın devlet güvencesiyle yararlanabileceği bir hizmet olması, bugün ülkemizde bir hayale dönüştü diye düşünüyorum....

ÖNCEKİ HABER

Sahi ne olacak bu kadın istihdamı?

SONRAKİ HABER

‘Her hasta bir barkottur’ diyorlar, ‘HAYIR’ diyelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...