16 Mayıs 2013 12:22

Televizyonun önünden kalktık ve sokağa çıktık

Bundan 7 ay önce çocuklarımızla alakalı çok mühim bir karar kimseye sorulmadan bir gecede yürürlüğe sokulmuştu. 60-66 aylık çocukların 72 aylık çocuklarla aynı sınıfta ve aynı müfredatla eğitim görecek olmaları büyük bir sıkıntıya yol açacak, çocuklar uyum sağlayamayacaklardı. Öğrenci

Televizyonun önünden kalktık ve sokağa çıktık
Paylaş
Zeynep Özkan / Yasemin Tiryaki

4+4+4 eğitim sistemini yürürlüğe sokarlarken fikrine hiç önem vermedikleri öğretmenlere, yedi ay sonra danışma gereği duydular. Aslında danışma değil imdat çığlığıydı bu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önce anket ve raporlarla eğitimcilerden “4+4+4” eğitim sistemine çözüm bulmalarını istediği öğrenilmişti. Geçtiğimiz günlerde ise İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü’nün imzasıyla gönderilen belge, artık iflas bayrağının çekildiğini gösteriyor. Metne göre, büyük çocukların bıktığı, küçüklerin anlamakta zorlandığı(!) tespit edilmiş. İnsanın biz dememiş miydik diyesi gelmiyor değil.

Kartal’da Öğretmen Zekeriya Göçer İlkokulu’nda okuyan öğrenciler ve velileri de, iktidarın bu patlayan projesi 4+4+4’ten mağdur oldular. Ancak onlar hep birlikte mücadele ederek bu mağduriyeti örgütlülüğe dönüştürdüler. Sonuçta hem okulun imam hatibe dönüştürülmesi kararını geri çektirdiler, hem de bu sürecin sonunda Kartal Öğrenci Veli Derneği kuruldu. Yasemin Fidanoğlu, Seda Kılıçaslan ve Zarif Arabacı bizlerle bu mücadele sırasındaki deneyimlerini paylaştılar.

Yasemin Fidanoğlu: Biz çocuklarımızın okuldan çıkmasını beklerken muhabbet ederiz. Okullar boyandıktan bir hafta sonra bir duyum aldık, okulumuzun imam hatipe dönüştürüleceğine dair. Sürekli bir diyaloğumuz vardır. Okullar tatilde olduğu için ulaşabildiğimiz velilerle ne yapabileceğimizi konuştuk. Daha güçlü itiraz edebilmek için, birlikte olalım, dedik.

Selda Kılıçaslan: İlk önce bir araya geldik ve okulumuza sahip çıkmamız gerektiğini konuştuk. Ve veliler olarak ortak bir karar aldık. Bu dönüşüme karşı durmalı ve bir bilinç yaratmalıydık. Hakkında karar verilen çocuklarımızı her sabah biz hazırlayıp okula gönderiyoruz. Demek ki okullarla ilgili verilen kararlarda bizler de olmalıyız.

Zarif Arabacı: Biz kadınların en hassas noktalarıdır çocukları. Doğal olarak direncimiz fazla. Kartal’da bu olay Zekeriya Göçer İlköğretim Okulu ile başladı. Nihayetinde bir araya geldik ve konuştuk. Sesimizi toplu çıkarmamız gerektiğine karar verdik.

Sesinizi duyurmak için neler yaptınız?

Selda Kılıçaslan: Kartallı Kazım Meydanı’nda düzenli olarak eylemler yaptık. Küçük konserler gerçekleştirdik. Kaymakamlık önünde basın açıklamaları yaptık. Yalnız bunları tek  başına yapmadık. Kartallı Kazım Meydanı’nda Kartallı tüm velilerle bir araya geldik. Mahallemizin sakinleriyle dertlerimizi paylaştık. Tüm diğer okullardaki velilerle öğrencilerimizin geleceği için kaygılarımızı dile getirdik. Birliği ve beraberliği yakaladık. Dayandık, direnç gösterdik ve okulumuzun dönüşümünü engelledik.

Bu süreç hayatınızda ne gibi değişikliklere yol açtı?

Zarif Arabacı: Kadın olarak artık kendimi daha güçlü hissediyorum. Boyun eğmemek bizi daha güçlü kıldı. Beraber olursak bizi hiçbir şeyin durduramayacağını biliyoruz. Doğru kararın hayata geçirilebilmesi için gelin hep birlikte çalışalım diyoruz.

Yasemin Fidanoğlu: Baktık birlikte olunca birçok şeyi aşabiliyorsunuz. Biz bunu gördük. Kadın olarak bununla birlikte biz de değişim yaşadık. Sokakta olmamız gerekiyor. Sokakta oldukça birşeyler başarabiliyoruz. Bu süreçle birlikte pek çok şey yapabildiğimi, beraber olunursa her şeyi başarabileceğimizi öğrendim. Artık ertelemeden birinci iş olarak mücadeleyi önümüze koyduk.

Selda Kılıçaslan: Rutin hayatın dışına çıktık. Televizyonun önünden kalktık ve birbirlerimizin evinde çocuklarımıza bakıp toplantılar yaptık. İhtiyaçtan bir araya geldik ve isteyerek devam ediyoruz.

Mücadeleniz sonucunda istediğinizi elde ettiniz, okulunuzun imam hatibe dönüştürülmesini engellediniz. Dernek kurmaya neden ihtiyaç duydunuz?

Selda Kılıçaslan: Bu ülkenin çocukları hepimizin. Geleceğimizi kurmak adına beraber olmalıyız. Yoksa birileri onların ve bizim adımıza geleceği planlıyor. Veli derneğini kurmamızdaki amaç da bütün velilerin okul dönüşümlerine karşı durması gerekliliğidir. Çünkü bütün okullar dönüştürülecek. Zekeriya Göçer sürecinde bir deneyimimiz oluştu. Bu deneyimi diğer okullardaki velilerle paylaşmak istedik. Her yaştan, eğitime gönül vermiş bütün insanları bu derneğe üye olmaya çağırıyoruz. 18 yaşını doldurmuş herkes üye olabilir.


DERNEĞİN İRTİBAT NUMARALARI
mail: [email protected]
web: www.velider.org
tel: 0532 139 62 02   

ÖNCEKİ HABER

Galataport’ta büyük vurgun!

SONRAKİ HABER

Ankaralı kadınlar barışa çağırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...