12 Mayıs 2013 10:10

Bienal etkinliğinden karakola

Eylemcilere yapılan müdahalenin ardından 13. İstanbul Bienali’nin küratörü Fulya Erdemci, otel güvenliğinden eylemcilerin karga tulumba salondan çıkartılmalarını istedi. Erdemci, eylemi ve saldırıyı kameraya çeken sanatçı Niyazi Selçuk’tan da çektiği görüntüleri kendisine vermesini talep etti. Görüntüleri vermeyi reddeden Selçuk’a tepki gösteren küratör Fulya Erdemci, bu defa otel güvenliğine talimat verince görevliler Selçuk’a saldırdı. Olayın ardından Selçuk ve Erdemci karşılıklı olarak birbirleri hakkında şikâyetçi oldu.

PROTESTONUN AMACI NEDİR?

13. İstanbul Bienali Kamusal Programı eş küratörleri Dr. Andrea Phillips ve Fulya Erdemci’nin 2. ve 3. Kamusal Program etkinliklerinde yapılan protestolar ile ilgili dün bir açıklaması yaptı. 13. İstanbul Bienali Kamusal Programı’nın aynı protestocu grup tarafından ikinci defa engellendiğini vurgulayan açıklamada olayın, Fulya Erdemci’nin Niyazi Selçuk’tan çektiği görüntüleri kendisinden izinsiz kullanmamasını istemesi üzerine geliştiği belirtildi. “Sanat ve sermaye ilişkisini sorgulayan bu sanat performansına müdahale eden protestocuların eylemleri tartışmaya açılabilir, vandalizme varmadığı ve şiddet içermediği sürece sanat ve aktivizm ilişkisi içerisinde değerlendirilebilir” diyen Erdemci açıklamasını şöyle sürdürdü; “Ama Niyazi Selçuk’un ısrarlı ve kesintisiz bir biçimde Fulya Erdemci ve yanında oturanları bir saati aşkın bir süre boyunca filme alması  protesto ya da aktivizm olarak görülebilir mi? Bu bir protesto biçimi olarak kabul edildiğinde bu protestonun amacı nedir? Psikolojik baskı, taciz ve kişisel hakların ihlaliyle politik bir mesele gündeme getirilebilir mi?
  Aktivizm, vandalizm ve oportünizm arasındaki sınırları siyasi düşünce ve hareket nasıl tanımlayabilir, böyle bir eyleme nasıl yanıt verebilir?​” (KÜLTÜR SERVİSİ)