11 Mayıs 2013 11:18

Anne de olabiliyoruz öğretmen ve avukat da

ALTI Nokta Körler Derneği üyesi görme engelli kadınlar, Anneler Günü’nü kutlarken, her insan gibi görmesi gereken itibarı, saygı ve eşit muameleyi görmek istediklerini söylediler.Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan Altı Nokta Körler Derneği üyesi kadınlar, “Bizi engellerimizle deği

Anne de olabiliyoruz öğretmen ve avukat da
Paylaş

Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan Altı Nokta Körler Derneği üyesi kadınlar, “Bizi engellerimizle değil, anneliğimizle değerlendirin”, “Çocuğumun sorumlulukları, diğer çocuklarınkinden farklı değil” yazılı dövizler açtılar.

Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Süha Sağlam, Anneler Günü’ne giderken, engelli annelerin ayrımcılık gördüğünü dile getirdi.

KORUMACILIK ENGELLİYOR

Engelli kadınlar adına konuşan Dernek Başkan Yardımcısı, Psikolog Şule Sepin de engelli kadınlar olarak birilerinin annesi, kız kardeşi, eşi olduklarını ifade etti. Bu nedenle diğer kadınlar gibi itibar, saygı, eşit muamele görmek istediklerini belirten Sepin, ayrımcı tutumları her gün evde, sokakta, işyerinde toplu taşım araçlarında, her yerde gözlemlediklerini söyledi. Çoğu anne babanın “Bardağı kırarsın bulaşık yıkama, bir yerini yakarsın yemek yapma, düşer bir yerini kırarsın dışarı çıkma” gibi aşırı korumacılıkla kendilerini engellediklerini belirten Sepin, evlenebileceklerine, çocuklarına bakabileceklerine, ev işlerini yapabileceklerine inanılmadığını söyledi.

HER MESLEĞİ YAPABİLİRİZ

Görme engelli kadınlar olarak sadece ev işi yaparak, çocuk bakarak yaşamlarını sürdürmediklerini de dile getiren Sepin, eğitimler, kurslar alarak çeşitli meslek edinebildiklerini, üniversite okuyarak avukat, psikolog, öğretmen olabildiklerini de söyledi.

Hem engelli, hem kadın olmaktan kaynaklı ayrımcılıklara karşı mücadele ettiklerini belirten Sepin, 1700’ü kadın toplam 7 bin 500 görme engelli üyesi olan dernekte örgütlendiklerini anlattı. Açıklamanın ardından kadınlar sokağa sofra kurup, sarma sardı, salata yaptı, kendi başlarına yemek yapıp, çocuklarının ihtiyaçlarını giderebildiklerini gösterdiler. (Ankara/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Bakandan 3.5 ay sonra gelen kabul

SONRAKİ HABER

HES işçileri intihar etmek istedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...