1 Ağustos 2025 17:46

Süresiz greve ‘evet’ diyen BİRTAT işçileri kararlı

Almanya’nın en büyük döner imalatçılarından BİRTAT’ta çalışan işçilerin sendika ve toplu sözleşme hakları için direnişi sürüyor. Süresiz grev kararı alan işçiler, “Sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.

Süresiz greve ‘evet’ diyen BİRTAT işçileri kararlı

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Ali Çarman
[email protected]


Ludwigsburg — Almanya’nın en büyük döner imalatçılarından BİRTAT’ta çalışan işçilerin sendika ve toplu sözleşme hakları için başlattıkları grev ikinci haftasında. Yağmura rağmen günlerdir büyük bir katılımla gerçekleşen tam gün grevlerinde işçiler, patronların ayak oyunları ve tehditlerine aldırış etmeden kararlılıklarını gösterdiler. Gıda İşçileri Sendikası (NGG) çarşamba günü işçilerle yaptığı toplantıda grev oylamasına gitti. Oylamaya katılan işçilerin tümü grevin süresiz olarak devam etmesi yönünde oy kullandı. Bu arada BİRTAT temsilcileri birkaç kez İş Yeri İşçi Temsilciliğini sendika olmadan toplantıya davet etti. Temsilcilik ise sendikanın katılmadığı toplu sözleşme görüşmesini kabul etmediklerini ilan etti.

Konuştuğumuz işçiler BİRTAT’a öfkeli: “25 yıldır burada çalışıyorum. Biz BİRTAT’ın büyümesi için her türlü fedakarlığı yaptık. Ancak BİRTAT büyüdükçe işçilere karşı saldırganlaştı. Onlar unutuyorlar ama biz hatırlatalım; sahip oldukları tüm serveti biz işçiler sayesinde kazandılar. Biz hakkımız olanı almak ve sendikalı olmak istiyoruz.”

"Kebap fiyatları artıyor, ücretler yerinde sayıyor" 

Perşembe sabahı bir kez daha BİRTAT önünde toplanarak grev önlüklerini giyen işçiler, hep birlikte “toplu sözleşme, toplu sözleşme” diye tempo tuttular. Ardından konvoy oluşturup Ludwigsburg şehir merkezine geçen işçiler, tren istasyonu yakınındaki alanda halaya durdular.

Burada konuşan İş Yeri İşçi Temsilciliği Başkanı Muzaffer Doğaner, “Bizler sadece hakkımız olanı istiyoruz. Sendika ve toplu sözleşme bizim kırmızı çizgimizdir. Dostlarımız da burada yanımızda. Sonuna kadar devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ardından dönercilerin yoğun olduğu caddede yürüyüş düzenleyen işçiler, “Kebap fiyatları giderek arttı ama ücretlerimiz aynı kaldı” dediler. Sendikasız, grevsiz, toplu sözleşmesiz ve güvencesiz çalışmayacaklarını vurguladılar.

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Miting alanında işçiler, sendikalaşma alanında önemli çalışmalar yapan ve hastalık sebebiyle yaşamını yitiren arkadaşları Ali Diknim için saygı duruşunda bulundu. Ver.di ve IG Metal temsilcileri de destek konuşmaları yaptı.

Dayanışma büyüyor

Grevdeki işçilerden bazıları sendikaya yeni üye oldukları için grev fonundan hemen yararlanamıyor. Bu işçiler için internet üzerinde başlatılan dayanışma kampanyasında 5 bin avrodan fazla para birikti. Stuttgart DİDF üyeleri de kampanyaya destek verdi. Düselldorf havaalanı temizlik işçileri de aralarında topladıkları yüzlerce avroyu gönderdiler.

Grev ve eylemler sırasında açıklamalar, Almanca, Türkçe, Romence, Bulgarca ve Kürtçe gibi birçok dile çevriliyor. NGG Başkanı Magdelena Krüger, BİRTAT işçilerinin dil engeline rağmen güçlü bir birliktelik kurmasının, başaracaklarına olan inancını güçlendirdiğini söyledi. Miting, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganlarıyla son buldu.

Evrensel'i Takip Et