07 Mayıs 2013 13:11

Alevilere yönelik hak ihlalleri artıyor

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Alevilere yönelik hak ihlallerini içeren bir rapor hazırladı. ABF Genel Başkanı Selahattin Özel, ABF, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF), İngiltere Alevi Kültür Merkezi (İAKM) tarafından hazırlanan 2011 ve 2012 yılı Alevi Hak İhlalleri İzleme Raporu’nu basın toplantısıyla duyurdu. Özel “AKP H&uum

Alevilere yönelik hak ihlalleri artıyor
Paylaş

AKP Hükümetinin cami ve diyanet merkezli bir toplum dizaynından yana olduğunu belirten Özel, farkı inançlara sahip insanlar açısından tedirgin edici gelişmelerin yaşandığını söyledi. Alevilere yönelik her türlü ötekileştirme ve saldırıların, tarihin her evresinde devam ettiğini ifade eden Özel, AKP döneminin farkının Başbakanın Alevilik başta olmak üzere tüm farklı inançlara hakaretlerinin alenileşmesi olduğunu söyledi.

2012’DE 70 HAK İHLALİ

Raporu hazırlamaktaki amaçlarının böyle bir ortamda olağan hale gelen Alevilerle ilgili ayrımcılık, hak ihlali, hakaret, aşağılama, nefret suçu, baskı, inkar ve şiddetin belgelenmesi olduğunu kaydeden Özel, raporun hem Türkiye’de hem yurt dışında ilgili kurum ve kuruluşlara yollanarak hükümetin ‘ileri demokrasi’ balonunu patlatacağını ifade etti. Raporun kısa bir analizini de yapan Selahattin Özel, 2011 yılında 37 olan Alevilere yönelik ayrımcılık, hak ihlali, aşağılama, nefret suçu vakasının 2012 yılında 70’e çıktığını söyledi. Kamu ve siyaset alanındaki ayrımcılık ve hak ihalelerinin oldukça büyük bir orana sahip olduğunu söyleyen Özel “2011 yılında Hükümet kaynaklı 10 vakanın 9’unda nefret söylemini kullanan kişi Başbakan Erdoğan’dır” dedi.

EĞİTİM KURUMLARINDA AYRIMCILIK

Kamu kaynaklı ayrımcılık ve nefret suçlarının büyük kısmının eğitim kurumlarında yaşandığını belirten Özel, Alevi evlerinin işaretlenmesi olaylarındaki artışa da dikkat çekti. “Alevi örgütlülüğünün bütün mücadelesi mevcut tablonun olumlu yönde değişmesi içindir” diyen Özel, yeni anayasanın tartışıldığı süreçte Türkiye’de yaşayan tüm farklı kesimleri kucaklayacak bir anayasa hazırlanması konusunda umutlarının zayıf olduğunu söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kitap okuyarak barışı tartıştılar

SONRAKİ HABER

Faşizme ve savaşa karşı zafer günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa