17 Haziran 2025 04:34

Evrensel'in manşeti | "Barajsız sendika, yasaksız grev, güvenceli iş"

İşçilerin örgütlenme ve grev hakkının önündeki engelleri kaldırmayı amaçlayan yasa teklifi, işçilerin, sendikacıların, akademisyenlerin ve muhalefet partilerinin desteğiyle Meclise sunuldu.

Evrensel'in manşeti |

Fotoğraf: Evrensel

‘Barajsız sendika, yasaksız grev, güvenceli iş’ kampanyası çerçevesinde işçilerin talepleriyle oluşturulan yasa teklifi, işçiler, sendikacılar, akademisyenler ve muhalefet partisi temsilcilerinin katılımıyla Meclise sunuldu. Sermaye ve iktidarının sendikasızlık, düşük ücret ve ağır çalışma düzeninin değişmesi için, teklif etrafında birleşerek mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Emek Partisi'nin ocak ayından bu yana sürdürdüğü kampanyanın sonunda hazırlanan 24 maddelik teklif Meclise sunuldu. 15-16 Haziran direnişinin yıl dönümünde sunulan teklife CHP, DEM Parti, TİP ve İYİP milletvekilleri de destek verdiklerini açıkladı. Teklif ilk aşamada TBMM ihtisas komisyonunda görüşülecek.

İşçilerin acil ihtiyaçları gözetilerek hazırlanan yasa teklifiyle iş güvencesinin güçlendirilmesi, zorunlu ara buluculuğun kaldırılması, işçi alacaklarının daha hızlı ve güvenceli tahsili, sendikal örgütlenme önündeki engellerin ve barajların kaldırılması, grev hakkının genişletilmesi hedefleniyor. Taslak yasalaşırsa işçi sınıfı çok sayıda kazanım elde edecek. 

EMEP, CHP, TİP VE DEM Parti’den açıklama

Sendikal hak ve özgürlüklere ilişkin kanun teklifine ilişkin EMEP, CHP, TİP ve DEM Parti milletvekilleri konuştu. EMEP Milletvekili İskender Bayhan, “Demokratik hakların kırıntısını dahi yok sayan Saray iktidarına karşı demokrasiyi savunan tutumu önemsiyoruz” dedi. CHP Milletvekili Gamze Taşçıer, “Bu teklifi biz de sahipleniyoruz. Teklif siyasi açıdan da son derece önemli”, DEM Parti Milletvekili Saliha Aydeniz, “Bu teklifin mücadelecisi olacağımızı söylüyoruz”, TİP Milletvekili Ahmet Şık da, “Patronlar sendikalar neden sendikalı işçiyi sevmez, istemez ve işsiz bırakır? Siyasi iktidar ve yargısı neden bu patronları korur? Çalışan nüfus buna doğru yanıtı verdiğinde emek dostu yasaları çıkaran iktidarın yapı taşlarını öreceğiz” açıklamalarını yaptı. 

Birlik olursak başarabiliriz

  • TPI İşçisi: Sadece grev hakkı değil, onurlu yaşam hakkı istiyoruz.
  • Ravago İşçisi: Sadece bir sendika değil, tüm işçiler ortak mücadele vermeli.
  • TKIS Blinds: Kod 49 gibi uygulamalar derhal kaldırılmalı.
  • Digel Tekstil İşçisi: Bu yasa emekçiler için çok önemli.
  • TEKSİF Temsilcisi: Birlik olursak başarabiliriz.
  • KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz: Mücadeleye devam etmeliyiz.
  • Hukukçu Murat Özveri: Güvencenin olmadığı yerde hak da olmaz.
  • Doç. Dr. Hakan Koçak: Farklı sendika üyeleri aynı sorunu yaşıyor, ortak mücadele mümkün.
  • Dr. Ömer Furkan Özdemir: Vesayet sistemine karşı bu teklif gerçek halk iradesidir.

Teklifte neler var?

*Sendikal iş yeri ve iş kolu barajı kaldırılıyor. Sendikal örgütlenmenin önü açılıyor.

*Dava ya da itiraz; yetki ve TİS sürecini durdurmayacak, yetki sorunu referandumla çözülecek.

*İş davalarında zorunlu ara buluculuk kaldırılacak. Doğrudan mahkemeye başvurulabilecek.

*Keyfi işten çıkarmalar engellenecek. İşçilerin eşit temsil edileceği bir disiplin kurulu kurulacak.

*Sendikanın, patrona örgütlenme başladığını yazılı olarak bildirmesi halinde, işten atma yasaklanacak.

*Tasarıyla işe iade davalarında işçiye “işe başlama veya tazminat” seçenekleri sorulacak.

*İşçi alacakları, patron ödeyemezse Ücret Garanti Fonundan karşılanacak, ödeme işveren firmadan ve ortaklardan geri alınacak.

*İşçi alacakları, rehinli alacaklar dahil tüm diğer alacak türlerine karşı mutlak öncelik kazanacak.

*Hayati durumlar dışında tüm iş kolları ve kamuda grev yapılabilecek. Grev yasakları engellenecek. 

Farklı sektörlerden işçiler konuştu

İşçiler, basın toplantısında yasa tasarısına ilişkin görüşlerini paylaştı. TPI, Ravago, TKIS Blinds, Digel Tekstil işçileri ile TEKSİF temsilcisi söz aldı.

(Evrensel)
10 Temmuz 2025 12:47

Osimhen’in Galatasaray’a gelişi ‘uçak bileti’ne kaldı

Galatasaray 2. Başkanı Metin Öztürk, Osimhen transferiyle ilgili, “Gerekli teklifleri Napoli'ye yaptık. Bu iş 48 saat içinde çözülür” diyerek transferin tamamlanmasının an meselesi olduğunu duyurdu.

Osimhen’in Galatasaray’a gelişi ‘uçak bileti’ne kaldı

Fotoğraf: DHA

Merve Tur
[email protected]


İçerik yükleniyor...

10 Temmuz 2025 22:45

Wimbledon’da kadınlar finali belli oldu: Swiatek–Anisimova

Wimbledon'da tek kadınlar finalinde Iga Swiatek ile Amanda Anisimova karşı karşıya gelecek. Şampiyon 12 Temmuz’da belli olacak.

Wimbledon’da kadınlar finali belli oldu: Swiatek–Anisimova

Fotoğraf: AA

10 Temmuz 2025 18:17

Yargıtay TTB Merkez Konseyi’nin görevden alınması kararını bozdu

Yargıtay, TTB Merkez Konsey’in görevden alınması kararıını usul yönünden bozdu. Karara dair açıklama yayınlayan TTB dava düşmeli açıklaması yaptı.

Yargıtay TTB Merkez Konseyi’nin görevden alınması kararını bozdu

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

İçerik yükleniyor...

(MA)
10 Temmuz 2025 23:08

Birleşik Kamu-İş Samsun’da taleplerini haykırdı: “Güvenceli çalışma ve adil bir ücret istiyoruz”

Birleşik Kamu-İş Samsun’da yaptığı toplu sözleşme sürecine ilişkin açıklamada, kamu emekçilerinin insanca yaşam, güvenceli çalışma ve adil bir ücret talebini dile getirdi.

Birleşik Kamu-İş Samsun’da taleplerini haykırdı: “Güvenceli çalışma ve adil bir ücret istiyoruz”

Fotoğraf: Evrensel 

İçerik yükleniyor...

(Evrensel)
10 Temmuz 2025 22:36

Hesendîn yaylasına dayanışma ziyareti: Direnişimizi büyütelim

Diyarbakır Ekoloji Meclisi, Hesendîn Yaylasında doğa talanına karşı çadır nöbetine devam eden köylülere dayanışma ziyaretinde bulunarak, direnişi büyütme çağrısında bulundu.

Hesendîn yaylasına dayanışma ziyareti: Direnişimizi büyütelim

Fotoğraf: MA

İçerik yükleniyor...

(MA)
10 Temmuz 2025 21:16

Çorlu Tren Faciası'nda oğlunu kaybeden Mısra Öz'ün yargılandığı dava ertelendi

Çorlu Tren Faciası’nda 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz’ün kamu görevlisine hakaret iddiasıyla yargılandığı davanın 4. duruşması 27 Kasım’a ertelendi.

Çorlu Tren Faciası'nda oğlunu kaybeden Mısra Öz'ün yargılandığı dava ertelendi

Fotoğraf: ANKA 

İçerik yükleniyor...

(ANKA)

Evrensel'i Takip Et