Türk lirasının reel değeri 7 ayın en düşük seviyesinde
Reel efektif döviz kuru endeksi, mayıs ayında 1,05 puan azalarak 71,11 olarak gerçekleşti. Böylelikle TL'nin reel değeri, 2024 ekim ayından bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

Fotoğraf: Alex P/Pexels
İLGİLİ BAŞLIKLAR

Asgari ücretliler bir günde 402 milyar lira kaybetti
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bazlı reel efektif döviz kuru (REK) endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre 1,05 puan azalarak 71,11 olarak gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan rapora göre, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yi-ÜFE) bazlı REK endeksi ise mayıs ayında bir önceki aya göre 0,36 puan azalarak 93,09’a geriledi.
REK endeksindeki gerilemenin sebebi, TÜFE’deki artışa rağmen nominal kur artışının daha baskın olmasından kaynaklandı. TÜFE bazlı REK endeksine etki eden bileşenler incelendiğinde, dolar bir önceki aya göre ortalama yüzde 1,75, avro da yüzde 2,37 oranında değer kazandı. TÜFE ise bir önceki aya göre yüzde 1,53 oranında artarken Yi-ÜFE yüzde 2,48 oranında arttı.
Türkiye TÜFE’si endeksin artışına katkıda bulunurken dünya TÜFE sepeti ile nominal kur sepetindeki değişim endeksi azaltıcı yönde etkiledi.
(Ekonomi Servisi)İLGİLİ BAŞLIKLAR

Evrensel'i Takip Et