Meclis Başkanlığı seçimi yarın
Mecliste yeni başkan seçimi yarın yapılacak. AKP ve MHP, Numan Kurtulmuş’u yeniden aday gösterirken, CHP, DEM Parti ve İYİ Parti kendi adaylarıyla yarışacak; seçim gizli oylamayla yapılacak.

Fotoğraf: ANKA
TBMM Genel Kurulunda, yarın 28. Yasama Dönemi İkinci Devre Meclis Başkanı seçimi gerçekleştirilecek. 5 adayın yarışacağı 28. Yasama Dönemi İkinci Devre Meclis Başkanı seçimi gizli oyla yapılacak.
TBMM’de Numan Kurtulmuş’un Meclis Başkanlığı'nda görev süresi 7 Haziran’da sona eriyor, Meclis Başkanlığı seçim süreci 3 Haziran’da (yarın) Genel Kurul’da başlayacak.
AKP, mevcut Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'u yeniden aday gösterdi. AKP'nin ortağı MHP ise kendi adayını çıkarmayarak Kurtulmuş’a destek verecek.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı olarak Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, DEM Parti'nin adayı Diyarbakır Milletvekili Osman Cengiz Çandar, İYİ Parti'nin adayı İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı, Yeni Yol Partisi’nin adayı ise Samsun Milletvekili Mehmet Karaman oldu.
Seçim nasıl gerçekleşecek?
TBMM Başkanı, Genel Kurul’da gizli oylamayla belirlenecek. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy gerekiyor.
Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en fazla oy alan iki aday için dördüncü oylamaya gidilecek.
Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday, TBMM Başkanı seçilmiş olacak.
Meclis Başkanları
TBMM Başkanlığını bugüne kadar 30 milletvekili üstlendi. 28. Dönem ikinci devre için Numan Kurtulmuş'un dışında birinin seçilmesi halinde, bu kişi 31. TBMM Başkanı olacak.
İlk TBMM Başkanı ve Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana görev yapan başkanlar arasında en uzun süre görevde kalan Mustafa Abdülhalik Renda oldu. İlk kez 1935'te başkan seçilen Renda, 1946'ya kadar kesintisiz yeniden seçilerek 11 yıl görev yaptı.
En kısa süre görev yapan TBMM Başkanı ise 2 ay 1 haftalık göreviyle İsmet Sezgin oldu.
En fazla TBMM Başkanı çıkaran il İstanbul oldu. Seçim çevresi İstanbul olan Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş TBMM Başkanlığı görevini üstlendi.
(Politika Servisi)
Evrensel'i Takip Et