21 Mayıs 2025 15:35

Toros Tarım işçileri TİS talepleri için greve çıktı

Adana ve Mersin'deki Toros Tarım'ın patronu ile Petrol-İş'in TİS görüşmeleri olumsuz sonuçlanınca işçiler greve çıktı. İşçiler, “Hakkımızı almadan fabrikaya dönmeyeceğiz” dedi.

Ali Çelebi


Petrol- İş Sendikası ile Adana ve Mersin'de Tekfen Holdinge bağlı Toros Tarım'ın patronu arasında yaklaşık 10 gün önce başlayan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca işçiler greve gitti. İşçiler, Toros Tarım iş yerlerinin girişine "Bu iş yerinde grev var" yazısı astı.

Adana ve Mersin'deki Toros Tarım fabrikasının Petrol-İş Sendikası ile yaklaşık 10 gün önce başlayan TİS görüşmeleri olumsuz sonuçlandı. Bunun üzerine Mersin'de sendika üyesi 120 işçi grev kararı aldı. Akdeniz ilçesindeki Toros Tarım'ın girişine "Bu iş yerinde grev var" yazısı asan işçiler, davul ve zurna eşliğinde halay çekerek greve başladı.

Adana Şube Başkanı Bülent Kılıççıoğlu Ceyhan’da, Mersin Şube Başkanı Erdem İyim de Akdeniz ilçesindeki fabrikada yaptıkları konuşmalarda, işçilere süreç hakkında bilgi verdi. Her ikisi de grev süresince birlik olmanın ve ortak hareket etmenin önemine vurgu yaptı.

Toros Tarım’a bağlı Ceyhan fabrikasında 96, Mersin'de ise 117 Petrol-İş üyesi işçi çalışıyor.

“Örgütlü mücadele işçilerin kazanımı ile sonuçlanacaktır”

Emek Partisi Mersin İl Örgütü, TİP ve Türk-İş'e bağlı Yol-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı İrfan Gültekin, TÜMTİS Şube Başkanı Savaş Gürkan da grevdeki işçilere destek ziyaretinde bulundu.

Emek Partisi adına konuşan Yusuf Kaya, “Patronlar işçilerin emekleri üzerinden kârlarına kâr, servetlerine servet katmakta sınır tanımazken, söz konusu işçilerin emeklerinin karşılığı olunca onları açlık sınırına yakın ücreti reva görmektedirler. İşçilerin yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, insanca yaşanacak bir ücret talebi için başlatmış oldukları bu grev aynı zamanda çocuklarının geleceği için verilen bir mücadeledir. Birleşik ve örgütlü mücadele işçilerin kazanımı ile sonuçlanacaktır. Sizin kazanmanız Türkiye işçi sınıfının da kazanımı olacaktır. Size dayatılan ücretli kölelik düzenini değiştirmek sizin elinizde olacaktır. Birleşe birleşe, direne direne kazanacağız” dedi.

“Grevden başka seçeneğimiz kalmadı”

Grev sürecine dair bilgi veren Petrol-İş Mersin Şube Başkanı Erdem İyim, "Ocak 2025 itibarıyla geçerli olacak sözleşme için bugüne kadar 8 toplantı gerçekleştirdik. Biz ücret artışlarının altı aylık dönemlerde yapılmasını önerdik. Ancak işveren ilk dört toplantıda yıllık teklif vereceğini belirtti ve yüzde 30 oranında bir artış önerdi. İlk altı ay için bizim talebimiz yüzde 163 idi. Yaptığımız son toplantıda masa bozulmasın diye teklifimizi yüzde 137,5 yıllık olarak revize ettik. Ancak işveren bu teklifimize karşı yüzde 52,5 teklif ederek bizi yoksulluk sınırı içinde tutuyor. Bizimde bu nedenle greve çıkmaktan başka çaremiz kalmadı” dedi.

Fotoğraf: Evrensel 

“Bu parayla işçi nasıl geçinecek?​”

İyim, Toros Tarım'ın önerdiği ücretin emsal sektörlerin oldukça altında kaldığını vurgulayarak şunları söyledi: "Cam, soda ve krom sektöründe çalışanlar altı aylık yüzde 73 zam aldı, Temmuz'da da yüzde 20 zam alacaklar. Bu maaşlarla 103 bin TL'ye kadar çıkılıyor. Toros Tarım'ın önerdiği maaş ise 64 bin TL. Bu parayla işçi nasıl geçinecek, kirasını nasıl ödeyecek? Üstelik maaşların yarısı vergi ve sigortaya gidiyor. İşçiyi A101, BİM deposundaki maaş seviyesine mahkum etmek istiyorlar. Biz hakkımızı almadan kimse bizi fabrikaya döndüremez.”

"Alım gücümüz eridi"

Toros Tarım İş Yeri Baştemsilcisi Ahmet Yıldırım ise iki yıllık sözleşmede altışar aylık ücret artışı talep ettiklerini belirtti. Yıldırım, "2023'te iyi bir sözleşme yapmıştık ama geçen iki yılda yüksek enflasyon nedeniyle alım gücümüz eridi. İşveren yüzde 52,5 yıllık zam teklifinde bulundu. Oysa civardaki işletmeler en düşük yüzde 65 oranında altı aylık zamlar alıyor. Bu nedenle elimizde kalan tek hakkımız olan grev hakkını kullandık. Siyasi partilerden ve Mersin halkından destek bekliyoruz. Çünkü biz kazanırsak halk da kazanacak" diye konuştu.

Fotoğraf: Evrensel 

"Bu ücretlerle geçinmek imkansız"

14 yıldır Toros Tarım'da çalışan bir işçi, geçim sıkıntısını şu sözlerle dile getirdi; "Evliyim, iki çocuğum var. Elektrik ünitesinde çalışıyorum. Okul, mutfak, kira derken maaş yetmiyor. Pandemide herkes evdeyken biz burada 24 saat çalıştık. Ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu stres eve yansıyor. Hakkımızı alana kadar direnişimize devam edeceğiz."

3 yıldır fabrikada çalışan başka bir işçi ise yaşadığı ekonomik zorlukları anlatarak, “Bekârım ama annem, ablam ve iki yeğenimle yaşıyorum. Ev kirası 20 bin TL, elektrik 600 TL'yi geçmiyor. Fazla mesai yapmadan geçinemiyoruz. Bayram, yılbaşı nedir bilmeden çalışıyoruz. Hakkımızı alamazsak üretim de olmayacak” dedi.

“Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz”

Bir başka işçi ise greve çıkma nedenlerini şöyle özetledi: "Grev yapmak istemedik ama mecbur kaldık. Vergi ve sigorta kesintilerinden maaşlarımızın yarısı gidiyor. Çocuğuma bir çikolata alamadığım zaman vicdanım sızlıyor. Hakkımızı alana kadar bu grev devam edecek."

Bir başka işçi de “Saat fazla mesaili bir şekilde çalışmaya devam ettik, sağlığımızda ödün vererek çalıştık. Bayram seyran demeden çalışıyoruz, yakınlarımızın bir düğünü oluyor gidemiyoruz, cenazemiz oluyor gidemiyoruz. Bunları problem bile etmezken bu kadar vermiş olduğumuz emeğin karşılığını alamıyoruz. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Buraya gelip oturalım bize para verin demiyoruz. Hiçbir sosyal hayatımız yok, üç ayda bir ikramiyemiz var, o dönemlere ayarlayabilirsek veya o ay üç beş kuruş elimizde fazla para kalacağına kanat getirirsek ya da kredi kartlarıyla borçlanarak ailemizle dışarı çıkıp bir şeyler yapabiliyoruz. Şu an arkadaşların kartlarını kontrol etsek en az borçlu olan 50 bin lira eksidedir. Bizim işimiz zor ve tehlikeli” dedi.

Evrensel'i Takip Et