Efes Selçuk halkından yeni RES projesine tepki: Daha fazla RES istemiyoruz
Selçuk Acarlar köyünde sekiz RES'e ilave yapılması planlanan iki RES projesi için "halk katılım toplantısı"na karşı bölge halkı tepki gösterdi: "Daha fazla RES istemiyoruz."

Fotoğraf: ANKA
YGT Enerji Üretim AŞ tarafından İzmir’in Selçuk ilçesi Acarlar köyü ve Aydın’ın Kuşadası ilçesi sınırlarında yer alan Adares Rüzgâr Enerji Santrali’nde (RES) kapasite artışı ve yer değişikliği projesi için halkın katılımı toplantısı yapılmak istendi. Ancak yöre halkı, Efes Selçuk Kent Konseyi bileşenleri ve çevre örgütleri projeye "dur" demek için köy meydanında eylem başlattı.
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in de destek verdiği eylemde, Acarlar köy halkı köy sınırlarında RES istemediklerini belirtti.
SENGEL: ÇEKİN ELLERİNİZİ BİZİM TOPRAKLARIMIZDAN
Toprağın ve yaşamın zarar gördüğünü ifade eden Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Çekin ellerinizi bizim topraklarımızdan, çekin ellerinizi bizim kasamızsan, çekin ellerinizi bizim yaşam hakkımızdan. Havamıza, suyumuza, toprağımıza, geleceğimize, bizim kesemize dokunmayın artık kendi keselerinizi büyüteceksiniz diye... Şuraya dikilecek ekstradan iki tane RES, birçok insanda hastalık yaratacak, floramızı, toprağımızı, suyumuzu yok edecek. Hayvancılık yapanların mesleğini yok edecek. Toprak bizim, toprağın ideolojisi olmaz. Biz ideolojik kavga yapmıyoruz. Biz memleket kavgası, yaşam hakkı kavgası, gelecek kavgası yapıyoruz. Sonuna kadar da yapmaya varım. Direne direne kazanacağız değil, bence biz dimdik duruşumuzla her şeyi kazandık” dedi.
KARTAL: BİRLİK OLMAZSAK HİÇBİR ŞEY KAZANAMAYIZ
Efes Selçuk Kent Konseyi Başkanı Güllü Kartal ise projenin hayata geçmesi durumunda bölge tarımının biteceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Zaten sekiz tane RES var. İki tane daha yapıp bunun da yerini değiştiriyorlar. Köye 5 kilometre mesafeye getiriyorlar, gücünü de yüzde 50 oranında artırıyorlar. Birlik olmazsak bunlar ne toprak ne ürün bırakacaklar. Hiçbir şeyimiz kalmayacak. Yarın öbür gün toplayacak zeytin bulamayacaksınız. Birlik olmazsak hiçbir şey kazanamayız.”
İĞNECİ: SONUNA KADAR DİRENİŞ
Acarlar Mahalle Muhtarı Ramazan İğneci de 2019’dan beri RES’lerle ilgili sorunlar yaşadıklarını söyleyerek, “Şu an dikilecek iki RES bizim bölgemize çok aşırı derecede rahatsızlık verecek. Sonuna kadar direniş” dedi.
Fotoğraf: ANKA
ÜYÜCÜ: BİZ İLAVE RES İSTEMİYORUZ
Eylemde konuşan Sultaniye Mahalle Muhtarı Selami Üyücü, köyün mevcut RES’lerden nasıl etkilendiğini anlatarak şu ifadeleri kullandı:
“Sekiz RES Sultaniye’ye 800 metre mesafede. Biz yıllardan beri gürültüsünü dehşet bir şekilde çekiyoruz. Şimdi iki tane daha ilave edildi mi tamamen ortasında kalacağız. Akşam kesinlikle gürültüden uyuyamazsınız. Ve sabah kalktığınızda gerçekten hiç dinlenmemiş, yorgun bir şekilde kalkıyorsunuz. Zeytinlerin verim oranı, meyve ağaçlarının tamamı çok etkilendi. Biz kesinlikle katılmıyoruz. Biz ilave RES istemiyoruz.”
Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer ise RES’lerle mücadele eden bir diğer ilçe olan Karaburun’da yıllardır meydana gelen olumsuzlukları anlattı.
HALK BARİKAT KURDU
Toplantının yapılacağı saat olan 14.00 öncesinde halk, köy meydanı girişinde barikat kurdu. "Doğa satılık değildir", "Para değil doğayı kazan", "RES mi No", "RES'e geçit yok" yazılı pankartlar açan köylüler, toplantı için gelen firma yetkililerini köy alanına almadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü yetkileri tutanak tutmak üzere alana alındı.
Bakanlık yetkilileri ve Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ile bölge halkının katılımıyla köy kahvehanesinde, toplantının ve projeye ilişkin bilgilendirmenin direniş nedeniyle yapılamadığı tutanak altına alındı.
Tutanak, bölgede RES istemeyen halktan toplanan yaklaşık 200 imza da eklenerek yetkililere teslim edildi.
''BİZİ RAHAT BIRAKIN''
Acarlar Köyünde 22 yıldır yaşadığını söyleyen Nesrin Durak, yetkililere ''bizi rahat bırakın'' diye seslendi ve şunları söyledi:
''Zeytinler için toprağımız, suyumuz, yemişler ve sağlık için RES’e hayır. 22 yıldır burada yaşıyorum. Bizi çok zararlı şeyler bekliyor her yönden. Zeytinden yağ alamayacağız, olmuyor zaten. Yemişler de olmuyor eskisi gibi. Tarım alanlarını bitirecekler. Bizim köyün peşini bıraksınlar, burasıyla uğraşmasınlar. Azıcık kendi işlerine baksınlar, bizi rahat bıraksınlar.”
Fotoğraf: ANKA
“ZEYTİNLERİMİZ VE YEMİŞLERİMİZ KURUMASIN”
Tarımla uğraşan Fındık Sönmez ise bölge tarımının RES’ler nedeniyle olumsuz etkileneceğini belirterek, “RES’e hayır diyoruz. Hastalıklar olmasın, zeytinlerimiz ve yemişlerimiz kurumasın. Geleceğimiz bizim. Sadece onlar var. Başka bir gelirimiz yok. Adam 10 bin lira aylık alıyor, 2 çocuk var. Hangi birine yetecek. Onun için hayır diyoruz. Ben tarımla ilgileniyorum. Zeytinler olmamaya başladı. İncir ağaçları kurudu. O yüzden hayır diyoruz. Hastalıklar olmasın, evlatlarımız sağlam dursun diye hayır diyoruz” dedi.
“DAHA YAŞANILABİLİR BİR KÖY İÇİN..”
Acarlar Köyü’nde doğup büyüyen Ali Çolak da projenin psikoloji üzerindeki etkilerinin olabileceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Ben burada doğrum burada büyüdüm. 26 yıldır buradayım. Ben sessiz zamanlarda sesini duyabildim. Kurulu gücünün artırılmasıyla ve iki yeni RES’le birlikte bu rahatsız edecek. Daha yaşanılabilir bir köy için direnişe katıldım. Ben bunun daha çok psikolojik açıdan olumsuz etkisi olacağını düşünüyorum. Burada tek biz yaşamıyoruz. Ormanlara herkes çıktığında temiz hava almak istiyor. Hayvanlarla birlikte bir denge içinde yaşıyoruz burada. RES ile birlikte bu denge bozulacak.''
PROJE HAKKINDA
Selçuk ilçe merkezine yaklaşık 5 km mesafede bulunan projede, halihazırda 8 türbin ve 22 MWm/22 MWe kurulu güçle faaliyet gösteren santralde, proje kapsamında iki türbinin yerleri değiştirilerek toplam kurulu gücün 34,4 MWm/33 MWe’ye çıkarılması, santralin mevcut durumda işletilmeyen 9 ve 10 numaralı türbinlerinin konumlarının yeniden düzenlenerek, toplamda 10 türbin ile enerji üretiminin artırılması amaçlanıyor. (ANKA)
Evrensel'i Takip Et