Kaz Dağları'nın madencilik çalışmalarına açılmasının araştırılması önerisi reddedildi
CHP’nin Kaz Dağları'nda yürütülen madencilik çalışmalarının doğaya verdiği zararların araştırılması önerisi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Fotoğraf: ANKA
TBMM Genel Kurulu'nda, CHP’nin; Kaz Dağları'nda yürütülen madencilik çalışmalarının çevreye verdiği zararların araştırılması önerisi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
CHP, Kaz Dağları'nda yürütülen madencilik çalışmalarının ekosisteme verdiği zararların araştırılması için Genel Kurul'a grup önerisi getirdi.
Grup önerisi üzerine söz alan CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan proje hayata geçtiği takdirde, "1 milyon ağacın kesileceğini" ifade etti. Güneşhan, "Bu durum yalnızca ağaçları değil, aynı zamanda, bölgede yaşayan halkı, hayvan türlerini, su kaynaklarını ve tarım alanlarını da doğrudan etkileyecek. Cengiz Holdingin hukuksuz kesimi acilen durmazsa Danıştaydaki bu süreç de devam ediyor, bitmiş değil çünkü birinci ÇED raporu Danıştay tarafından iptal edilmişti, daha sonra ikincisi hazırlandı; şu anda Danıştayda süreç devam ediyor- telafisi mümkün olmayan büyük bir tahribatla karşı karşıya kalacağız" dedi.
Saadet- Gelecek Partisi Grubu adına Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, “Bir taraftan 'Afrika'da maden arayacağız' diyorlar, bir taraftan da kendi ülkemizdeki altın madenlerini yabancılara peşkeş çekiyorlar” dedi.
"CENGİZ HOLDİNG TARAFINDAN KAZ DAĞLARI YENİDEN TALAN EDİLİYOR"
İYİ Parti Grubu adına Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz da “Geçtiğimiz yıllarda Anagold şirketi Kaz Dağları'nda 923 bin ağaç kesti ve ortada büyük bir tahribat bıraktı. Cengiz Holding tarafından Kaz Dağları yeniden talan ediliyor. Truva Bakır Maden AŞ olarak sermayesi 135 milyon liradan 2 milyar liraya çıkarılarak sözde sermaye dağıtımı yapılıyor. Yeni sermaye ortaklarıysa Mehmet Cengiz, Ahmet Cengiz, Ekrem Cengiz, Şeref Cengiz, Asım Cengiz, Kazım Cengiz yani Çanakkale'ye bir Cengiz aşireti maalesef çökmüş durumda” diye konuştu.
“ALİ'Yİ GÖNDERMİŞLER, CENGİZ'İ GETİRMİŞLER”
DEM Parti Grubu adına Mersin Milletvekili Ali Bozan, "Kaz Dağlarında maden araması için önce 2012 yılında 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verilerek çalışmalara başlanmış, daha sonra türlü alavere dalavereler yapılmış ve 'ÇED Olumlu' kararı alınmış, bu karara karşı açılan dava üzerine iptal edilmiş ama yeniden bir alicengiz oyunu yapılmış. Ne yapmışlar? Ali'yi göndermişler, Cengiz'i getirmişler, tam bir alicengiz oyunu” dedi.
"YER SEÇME ŞANSIMIZ YOKTUR"
AKP Grubu adına Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ise şunları söyledi:
“Madenciliği diğer sektörlerden ayıran bir özelliği vardır; yer seçme şansımız yoktur, yani madencilik faaliyetleri ancak maden rezervinin bulunduğu yerlerde yapılabilmektedir. Bu nedenle, maden rezervinin bulunduğu yerlerde maden ocağı açılması, madencilik faaliyetlerine ait tesislerin kurulması da bir zarurettir, bir mecburiyettir.” (ANKA)
Evrensel'i Takip Et