03 Nisan 2013 09:26

Demiryolunda grev kapıda

Demiryollarında özelleştirmenin önünü açan Demiryolunun Serbestleşmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nı, demiryolu çalışanları Ankara’da, TBMM önünde protesto etti. 6 koldan Ankara’ya yürüyen demiryolcular, Ankara Garı’ndan Meclise yürüyerek tasarının geri çekilmesini talep etti. KESK’e b

Demiryolunda grev kapıda
Paylaş
Gökhan Uysal / Okan Önder

KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) ve Kamu-Sen’e bağlı Türk Ulaşım-Sen ortak eylem ve 16 Nisan’da grev kararı almıştı. Grev öncesi, Meclis önünde buluşan demiryolculara seslenen BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol, tasarının TCDD’yi daha büyük çıkmazlara sokacağını belirtti. TCDD’nin özelleştirmeye ihtiyacı olmadığına vurgu yapan Demirkol, bilim insanlarının da içinde olduğu bir ‘ana ulaşım planı’na ihtiyaç olduğunu ifade etti. Tasarının demir yolu hizmetlerinin tamamen piyasaya açılması ve sermayeye devredilmesi anlamına geldiğini söyleyen Demirkol, “Devlet tekeli kaldırılarak sermaye tekeli yaratmaya çalışıyorlar. İktidarı uyarıyoruz; tasarı geri çekilmezse üretimden gelen gücümüzü sonuna kadar kullanacağız” dedi.  Demirkol, kamuda 585 bin, demiryollarında ise 4 bin taşeron işçisi olduğunu belirtti. Özelleştirmenin gerçekleşmesi durumunda sayının artacağı uyarısı yapan Demirkol, “Tasarının ne ülkemize ne halkımıza ne de çalışanlarımıza faydası yoktur” dedi.

‘PAZARCILAR GİBİ BAĞIRIYORLAR’

Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel ise hükümetin tasarıyı kapalı kapılar ardında hazırladığını belirterek tasarının derhal geri çekilmesini istedi. Güzel, “Ulaştırma Bakanı pazarcılar gibi bağırarak kurumları satıyor. Şu politikaya bakın” dedi. Türkiye’de demir yolu ulaşımının yüzde 80’inin tek hat üzerinde olduğunu kaydeden Güzel, demiryollarının özel sektöre devredilmesi halinde kazaların artacağını ve şimdiden uyarıda bulunduklarını belirtti.  

Tasarının geri çekilmesi yönünde kararlı olduklarını vurgulayan Güzel şunları ifade etti: “Emekten gelen gücümüzü kullanarak, kararımızdan dönmeyeceğiz” dedi. Güzel “Bir devlette sağlık, eğitim, ulaşım paralı olmuşsa devlet rotasını şaşırmıştır.” (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HES şirketi toplantı yapamadı

SONRAKİ HABER

RTÜK, 5 kanalı kapatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...