28 Mart 2013 11:16

Ilısu, Süryani köyünü yok etti

TARİHİ yerleşim yerlerinden Attafiye köyü, Ilısu Barajı üzerinde yapılan yeni köprü inşaatının altında kaldı. Tamamlanması halinde tarihi Hasankeyf’in tüm dokusunu sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı, Hasankeyf’e 3 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi yerleşim merkezi Attafiye köyünü şimdiden yok etti. Barajın &uum

Ilısu, Süryani köyünü yok etti
Paylaş

TARİHİ yerleşim yerlerinden Attafiye köyü, Ilısu Barajı üzerinde yapılan yeni köprü inşaatının altında kaldı. Tamamlanması halinde tarihi Hasankeyf’in tüm dokusunu sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı, Hasankeyf’e 3 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi yerleşim merkezi Attafiye köyünü şimdiden yok etti. Barajın üzerinde yapılan yeni köprü inşaatı ile binlerce yıllık Süryani köyü olan Attafiye, yol inşaatının altına gömülmüş durumda. Yeni yapılacak Hasankeyf köprüsünün uzantısında bulunan köye yol çalışmasını alan Şİ-BA Şirketi tarafından iş makineleri sokularak, yer yer yıkılmış olan köye ait kilise yok edildi. Bununla beraber yol çalışması sırasında çıkan hafriyatlar kamyonlarla Attafiye köyü yerleşiminin kalıntılarının üzerine dökülerek, köy büyük kayalar ve toprak ile kaplandı.
Komşu köy Üçyol (Difnê) köyünün muhtarı Ahmet Orhan, “Attafiye köyünün hemen yanında Mor Aho Manastırı var. Bu manastır yol altında kalmamış. Sadece Attafiye köyü yolun altında kalmış. Tarihimizin yok olmasını istemiyoruz” dedi.

ŞİRKETE GÖRE TARİHİ DEĞİL!

Konu ile ilgili görüştüğümüz Şİ-BA Şirketi yetkilisi Abdurrahman Barsan ise şunları söyledi: “Biz gerekli izni karayollarından almışız. O köy tarihi değildir. Lütfen bu konu üzerinde durmayalım. Orası bir sit alanı değildir. Biz 15.11.2012 tarihinde yol inşaatına başladık. 2014’ün sonunda yolun teslimatını yapacağız. Şuana kadar çalışmalarımızın yüzde 35’i tamamlanış durumdadır.”(Batman/DİHA)

SONRAKİ HABER

Doğa, İç Anadolu’da da çığlık çığlığa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...