27 Mart 2013 14:06

Ve AKP ilk insanı ‘yarattı’

Ders kitapları ve müfredatı, dini referanslar öne çıkacak şekilde değiştiriliyor, “dine aykırı” olduğu düşünülen her türlü kavrama müdahale ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığının geçtiğimiz yıl 9. sınıflara okuttuğu coğrafya kitabında yer alan “ilk insan ortaya çıkmıştır” ifadesinin, yeni

Ve AKP ilk insanı ‘yarattı’
Paylaş
Gökhan Uysal

KELİME KELİME MÜDAHALE

AKP Hükümetinin eğitim sisteminde yaptığı değişiklikler ders kitaplarına da yansıyor. Önce 4+4+4 sistemiyle İmam Hatip ortaokulları yeniden açıldı, zorunlu din dersini Kuran’ı Kerim ve Hz. Muhammed’in hayatı dersleri süsledi. Sonra üniversite sınavlarında felsefe dersi soruları azaltıldı yerine din dersi soruları eklendi. Dünya klasikleri  “ahlaka aykırı” denilerek sansürlendi.

Yeni eğitim-öğretim yılında değişen müfredatla birlikte 9. sınıf coğrafya kitabında yer alan bilgilerde de değişiklik yapıldığı oraya çıktı. Geçen yıl kitabın 104. sayfasında yer alan Jeolojik Çağlar Tablosunun Kuaterner Devrinde “İlk insan ortaya çıkmıştır” yazarken yeni düzenlemeyle bu ifade “İnsan yaratılmıştır” şeklinde değiştirildi. Milli Eğitim Bakanlığının bilimsel verileri kullanmak yerine dini ifadeleri esas aldığı müfredatta, farklı bitki türleri ve hayvan türleri için “ortaya çıktı” ifadesi kullanılırken, insan için “yaratıldı” denilmesi dikkat çekiyor.

Üstelik bu değişikliğin sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın kitaplarında değil bazı yayınevlerinin yardımcı kitaplarında da yapılıyor.


EĞİTİM SEN: MEB ONAYI OLMADAN DEĞİŞTİRİLEMEZ

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Eğitim Sen Merkez Basın Yayın Sekreteri Tuğrul Culfa, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) hazırladığı yayınların kurullardan onay almadan değiştirilemeyeceğini, yapılan değişikliğin ideolojik olduğunu ve sözcük değişikliklerinin “usulsüzlük” olduğunu belirtti.

Culfa, evrim teorisinin ders kitaplarından çıkarılıp yaratılışçılığın öne çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu ve eğitimde Diyanet İşleri Başkanlığının söylem ve tutumlarıyla örtüştüğünü ifade etti. Yapılan değişikliğin bilime ve laikliğe aykırı olduğunun altını çizen Tuğrul Culfa, “Nasıl bir toplum istiyorlarsa onun inşasını yapıyorlar. Yasal olarak MEB okula giren materyalleri denetlemek zorunda. Biz bun  her ne kadar karşı da olsak AKP iktidara geldiğinden beri bu denetlemeler yapılmıyor ve kendi ideolojilerini dayatıyorlar. MEB’de diyanet gibi Hanefi ve Sünni mezheplerinin dışında olan inanç ve inançsızlıkları yok sayıyor. Dünya klasiklerinde de benzer durum yaşandı. MEB, Diyanet’in yayınlarıyla aynı tarzda yayınları kullanıyor” diye konuştu.  (Ankara/EVRENSEL)

 

BÖYLEYDİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BÖYLE OLDU

ÖNCEKİ HABER

Rant Olimpiyatı

SONRAKİ HABER

Yol kazası olmaması için yasal zemin gerek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...