MMO'dan Gebze-Darıca metro hattı için 6 soru
MMO Gebze Temsilciliği, halen tamamlanamayan Gebze-Darıca metro hattının gecikme sebeplerini, ortaya çıkan sorunları ve metronun ne zaman hizmete geçeceği ile ilgili yetkililere 6 soru yöneltti

Gebze metro inşaatı | Fotoğraf: DHA
MMO Gebze Temsilciliği, halen tamamlanamayan Gebze-Darıca metro hattı için yetkililere 6 soru yönetti.
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gebze Temsilciliği Yürütme Kurulu üyesi Mehmet İlkay Kınacı imzasıyla yayınlanan açıklamada, "Kentimize ve mesleğimizi yurttaşlarımızın çıkarları için savunan mühendisler olarak soruyoruz" denildi.
Gebze-Darıca metrosunun Kocaeli için büyük öneme sahip olduğunu belirten Kınacı, "Kocaeli’nin en büyük ulaşım projelerinden biri olan ve 2018 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan, 18 Eylül 2019 tarihinde yayımlanan Resmî Gazete ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na devredilen Gebze-Darıca Metro Projesi, şehrimizin geleceği için büyük bir öneme sahiptir. Başlangıçta 2022 yılında tamamlanması planlanan bu proje, ne yazık ki 2024 yılına sarkmıştır. 15.4 kilometre uzunluğunda ve 11 istasyondan oluşacak bu metro hattı, günde 330 bin yolcu taşıyacak şekilde tasarlanmıştır. Gebze OSB'den Darıca Sahil'e kadar uzanması planlanan hattın %81'i tamamlanmış ve test sürüşleri de yapılmıştır. Ancak, projede hala açıklığa kavuşturulması gereken birçok nokta bulunmaktadır. Kentimize ve mesleğimizi yurttaşlarımızın çıkarları için savunan mühendisler olarak soruyoruz" dedi.
1- İHALE BEDELİ ŞİMDİYE KADAR NE KADAR AŞILDI?
Gebze-Darıca metrosunun ihale bedeli 2 milyar 488 milyon 489 bin TL'dir. Bu proje için birden fazla teklif verilmiş ve en düşük teklif Meting Raylı Sistemler, Met-Gün İnşaat, Eze İnşaat ve Gökçe İnşaat konsorsiyumu tarafından sunulmuştur. Ancak projenin Ulaştırma ve alt yapı bakanlığına devredilirken projenin yaklaşık 5 milyar maliyete ulaşacağı belirtilmiştir. Son durumda bu kadar gecikmenin ardından projenin mevcut maliyetinin ve proje bitiminde planlanan maliyetinin ne olacağı ve bu maliyet artışlarının nedenleri kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
2- TESLİM SURESİNDE OLAN GECİKMENİN SEBEPLERİ NELERDİR? BU GECİKME İÇİN MÜTEAHHİT FİRMAYA HANGİ CEZAİ İŞLEMLER UYGULANMIŞTIR?
Şu an için yaklaşık 2 senelik bir gecikme söz konusu ayrıca planlanan açılış tarihide henüz açıklanmış değil, ayrıca projenin kendi tanıtım sitesinde mali faydaları hesaplanırken 2022 yılı baz alınmış durumda .Bu gecikmelerin sebepleri, 2022 ile 2024 arasındaki gelir kaybı gibi konular hakkında ne tür çalışmaların yapıldığı? Bu gecikmenin sebeplerinin neler olduğu ve müteahhit firmadan kaynaklı gecikmeler ile ilgili firmaya ne tür cezai tedbirler uygulandığı veya uygulanmadı ise neden uygulanmadığı konusunda da kamuoyu bilgilendirilmedir.
3- NE ZAMAN GEBZE HALKINA HİZMET VERMEYE BAŞLAYACAK?
Hali hazırda bile sürekli ertelemeler maruz kalan projenin bitişinin ne zamana planlandığı netleştirilmeli ve Gebze halkı ile paylaşılmalıdır. Projenin uzaması mali olarak etkisi olduğu gibi inşaat alanları nedeni ile trafikte yapılan düzenlemeler nedeni Gebze trafiği üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.
4- GECİKME SEBEBİ İLE MAĞDUR EDİLEN ESNAF İÇİN ÇÖZÜM GELİŞTİRİLECEK Mİ?
Trafik düzenlemeleri ve inşaat nedeni ile mağdur olan esnaf ile ilgili çalışma yapılmış mıdır? Projenin uygulama alanlarında esnafın kaybı ne kadardır ve bu kaybın telafisi için planlama yapılmış mıdır?
5- TÜNEL KAZISI SEBEBİ İLE TEMELLERİ ZARAR GÖREN BİNA SAYISI KAÇTIR?
Projenin uygulama alanı çoğunlukla nüfus ve bina yoğun alanlardan geçmektedir ve doğal olarak tünel açma ve diğer inşaat faaliyetleri sırasında bu bölgelerdeki binalarda ve bina temellerinde zarar oluşma ihtimali vardır. Daha öncesinde herhangi bir risk analizinin yapılıp yapılmadığı, zarar gören bina sayısı , varsa zarardan dolayı tahliye edilen bina sayısı açıklanmalı ve zarar gören binaların zararlarının giderilmesi konusunda nasıl bir çalışma yapıldığı konusu açıklığa kavuşturulmalıdır.
6- TÜNEL VE İSTASYON KAZILARIN SIRASINDA AÇIĞA ÇIKAN HAFRİYATIN GEÇİCİ VE KALICI DEPOLANMASI NASIL YAPILIYOR?
Kazı çalışmalarından çıkan hafriyatın geçici ve kalıcı depolanması hakkında planlamalar ve çalışmalar Gebze kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Özellikle geçici depolamanın yapıldığı Mutlukent mahallesinde, bu geçici depolama alanın yarattığı sağlık, çevre, güvenlik ve kent estetiği problemleri ile ilgili ivedi bir çalışma yapılıp bu çalışmanın sonuçları gene Gebze kamuoyu ile paylaşılmalıdır. (Gebze/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et