Rusya: NATO'nun nükleer silahla ilgili söylemi durumu gerginleştiriyor
"Ukrayna Barış Zirvesi"ni değerlendiren Kremlin Sözcüsü Peskov, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in nükleer silahla ilgili söyleminin durumu gerginleştirdiğini söyledi.

Dmitriy Peskov | Fotoğraf: Kremlin
İLGİLİ HABERLER

"Ukrayna Barış Konferansı" ortak bildirisine 8 ülke imza atmadı

Nükleer silah harcamaları 2023’te yüzde 13.4 arttı

Savaşa ve silahlanmaya karşı sendikacılar konferansı: Silahlar aşağı, ücretler yukarı!
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova'da gazetecilerin gündeme ilişkin konularla ilgili sorularını yanıtladı.
İsviçre'nin ev sahipliğinde 15-16 Haziran'da düzenlenen "Ukrayna Barış Zirvesi"ni değerlendiren Peskov, bu zirvenin Ukrayna krizine çözüm üretemediğini belirtti. Macaristan, Sırbistan ve Türkiye’nin zirvede kabul edilen ortak bildiriyi desteklediğine dikkat çeken Peskov, "Bu, ikili ilişkileri bozmayacak. Elbette, bu ülkelerin yaklaşımlarını dikkate alacağız. Bu bizim için önemli. Argümanlarımızı açıklamaya devam edeceğiz." diye konuştu.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in "NATO'da nükleer silah başlığının kullanıma hazırlığı ile ilgili istişarelerin yapıldığı" yönündeki açıklamasını değerlendiren Peskov, bu açıklamanın İsviçre'deki zirvede kabul edilen ortak bildiriye aykırı olduğunu kaydetti. Peskov, "Bu bildiride, bu tür söylemlerin kabul edilemez olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla bu (Stoltenberg'ın açıklaması), durumu gerginleştiren unsurdan başka bir şey değil." değerlendirmesini yaptı.
Peskov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın, "bir sonraki Ukrayna ile ilgili barış zirvesinin çatışmaları sonlandırması gerektiği" yönündeki açıklamasına ilişkin, "Rus tarafının bu konudaki yaklaşımı şeffaf ve tutarlı. Bu yaklaşımı Kuleba da iyi biliyor." ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Putin, 14 Haziran'da yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın birliklerini Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'dan çekmesi ve NATO'ya katılma isteğinden vazgeçmesi halinde Kiev ile müzakerelere başlayabileceklerini söylemiş, "Ukrayna'ya bugün tekrar gerçek bir barış teklifi yapıyoruz. Geçici ateşkesi sağlamayı ve meseleyi dondurmayı değil, çatışmaları sonlandırmayı teklif ediyoruz" demişti.
"Ukrayna Barış Zirvesi"ne katılan 80 ülke sonuç bildirisinde Ukrayna'nın "toprak bütünlüğünün" barış anlaşmasının temeli olması gerektiğini onaylarken, 8 ülke bildiriyi imzalamamıştı. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et