6 Haziran 2024 11:15

İngiltere Başbakanı ve ana muhalefet partisi lideri canlı yayında karşı karşıya geldi

Başbakan Rishi Sunak ve İşçi Partisi lideri Keir Starmer yayında dikkatli davranıp somut bir vaatte bulunmazken, sağlık emekçilerine yönelik düşmanca tavırda ortaklaştılar.

İngiltere Başbakanı ve ana muhalefet partisi lideri canlı yayında karşı karşıya geldi

Fotoğraflar: Rishi sunak (solda), Wiktor Szymanowicz/AA
| Keir Starmer sağda, Chris McAndrew/Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de 4 Temmuz’da yapılacak genel seçimler öncesi, iktidardaki Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan Rishi Sunak ile, seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılan ana muhalefet partisi İşçi Partisi lideri Keir Starmer dün bir televizyon programında karşı karşıya geldi.

ITV televizyonunda yayınlanan programda bir çok alandan sorular soruldu. Başta sağlık, ekonomi ve göçmen konuları olmak üzere, ülkede tartışma yaratan her konuya girildi. Fakat iki liderin dikkatli davranıp somut bir vaatte bulunmazken, ikisinin de doktor ve sağlık emekçilerinin düşmanı olduğu ortaya çıktı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİNİ KABUL ETMEYECEKLER

Yıllardır dönem dönem yapılan doktor ve hemşirelerin grevlerine ilişkin sorulan soruya iki lider de, grevleri sonlandırmak için uğraşacaklarını söylediler. Başbakan Sunak, yaptıkları yüzde 6 oranındaki zamdan daha fazlasını veremeyeceklerini söylerken, Starmer sağlık emekçileriyle bir araya gelerek sorunu çözeceklerini iddia etti. Fakat talepleri kabul edip etmeyecekleri sorusunu yanıtsız bıraktı. Sağlık emekçileri, son 10 yılda zam almadıkları için en az yüzde 35 maaşlarına zam ve iş koşullarının iyileştirilmesini istiyor.

BİRBİRİNE BENZER İKİ LİDER

Eğitim, ulaşım, konut, göçmen ve hayat pahalılığına ilişkin de sorular soruldu. Sunak, ülkeyi daha ileriye taşıyacağını iddia ederken, göçmenlerin ülkeye gelmesini engellemek için her yola başvuracağını, gerekirse uluslararası anlaşmaları çiğneyeceğini de söyledi.

Starmer ise, hiçbir soruya net cevap vermezken, sadece Ruanda’ya gönderilmeye çalışılan göçmenlerin gönderilmesine engel olacağını ve Ruanda ile yapılan anlaşmayı iptal edeceğini söyledi.

Her iki lider de hayat pahalılığı ve yoksulluğu ortadan kaldırmaya ilişkin bir vaatte bulunmadı, işçilerin hiçbir talebini dillendirmedi.

Vergilerde düzenleme yapılması ve ekonominin düzeltilmesi vaadinde bulundular. Vergileri arttırıp kamu harcamalarını kısacaklarını söyleyen ikili bunu nasıl yapacaklarına ilişkin somut bir öneri sunmadılar.

İki lider 4 Temmuz’da yapılacak genel seçimlerden bir hafta sonra bir kez daha canlı yayında karşı karşıya gelecekler. Son yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, İşçi Partisi yüzde 20 oranında fark atmış durumda. Bu farkı koruması durumunda, 650 milletvekilli Westminister Parlamentosu’nda çoğunluğu sağlayacak ve tek başına iktidar olacak.

Evrensel'i Takip Et