24 Mayıs 2024 15:22

"Kamuda tasarruf paketi"ni emekçiler protesto ediyor: Bu sermayeye yeni kaynak paketidir

“Kamuda Verimlilik ve Tasarruf Paketi”ne ilişkin emekçilerin protestoları sürüyor. Çeşitli illerde açıklama yapan KESK şubeleri "Kamudan tasarruf değil saray harcamalarından tasarruf edilsin" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan “Kamuda Verimlilik ve Tasarruf Paketi”ne ilişkin protestolar sürüyor.

BURSA

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Bursa Şubeler Platformu Kamuda Tasarruf paketine ilişki basın açıklaması yaparak, ‘Emekçiler tasarruf paketi altında yürütülen saldırı politikalarına sessiz kalmayacak’ dedi.

KESK adına açıklamayı Tarım Orkam Sen Bursa Şube Başkanı Tarık Efe okudu.

Bu ülkenin emekçileri, üretenleri, bütçenin temel gelir kalemi olan dolaylı ve dolaysız vergileri en çok ödeyenleri olarak yeni bir saldırı paketi ile karşı karşıyayız diyen Efe, “Açlık ve yoksulluk sınırları içerisinde yaşamamız yetmiyormuş gibi şimdi yeni bir saldırı dalgası ile cendere altına alınmak isteniyoruz. Bu paketin IMF’in hazırladığı kemer sıkma paketlerinin kötü bir kopyası olması dışında yeni hiçbir tarafının olmadığını çok iyi biliyoruz. Kamusal hizmetlerin şirketlere devredilerek kamunun tasfiyesinin amaçlandığı neo liberal politikaların devamı niteliğindedir. Bu tasarruf değil daha fazla yoksulluk, daha fazla işsizlik, daha fazla güvencesizlik, daha fazla angarya çalışma paketidir. Emeğe ve emekçilere saldırı, sermayeye yeni kaynak paketidir” dedi.

"TÜİK'İN ALİ CENGİZ OYUNLARI"

IMF kemer sıkma programlarının tipik özelliklerinden biri kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi, bütçelerden ayrılan payın düşürülmesi ise bir diğer özelliği de çalışan sayısından azaltmaya gidilmesi ve maaşların düşürülmesi ya da enflasyona sabitlenmesi olduğunu belirten Efe, “Bu paketin özünde de bunlar bulunmaktadır. Paket ile kamuya personel alımı emekli olanlarla sınırlanmakta, destek personel sayısı ise kademeli olarak azaltılmaktadır. TÜİK’in tüm Ali Cengiz oyunlarına rağmen açıkladığı verilere göre dahi işsizliğin devasa boyutlara vardığı günümüzde “üç yıl daha bekleyin” demek en başta da gençlerin umutlarını söndürmek, çaresizliğe sevk etmektir. Paket Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’nda yer alan emek sömürüsünü derinleştirmeyi, güvencesizleştirmeyi yaygınlaştırmayı içeren esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirilmesini de hedeflemektedir. Pandemide provası ve reklamı yapılan esnek ve uzaktan çalışma biçimi kamuda temel istihdam biçimi haline getirilmek istenmektedir. Saldırı paketi ile savunma ve güvenlik hariç, kamuda personel servis hizmeti toplu taşıma olan yerlerde kaldırılmaktadır” şeklinde konuştu.

“SALDIRI SERMAYENİN VE TEMSİLCİLERİNİN SALDIRISIDIR”

İktidarın bir yandan da paket ile muhalefetin kazandığı belediyelerin elini kolunu bağlayarak hizmet sunamaz, yatırım yapamaz, personel alamaz hale getirmeyi amaçladığını ifade eden Efe, “Böylelikle halkın tepkisini kendisi üzerinden muhalif belediye yönetimlerine yönelterek gelecek seçimlerde kazanmayı istemektedir. Özcesi “kamuda tasarruf ve verimlilik paketi” diye sunulsa da adının aksine bir tasarruf paketi değil faturayı emekçilere çıkarmayı hedefleyen bir kemer sıkma paketidir. Dolayısıyla adı konmamış bir IMF programıdır. Biliyoruz ki, saldırı sermayenin ve temsilcilerinin saldırısıdır. İtibardan, faizden, Kamu Özel İşbirliği adı altında yandaş şirketlere garanti ödemelerinden, güvenlik harcamalarından, Saray harcamalarından vazgeçmeyen iktidar gözünü kamu hizmetlerine ve kamu emekçilerine dikmektedir. İktidarın Varlık fonu ve kamu bankaları kredileri ile, bir anlamda paralel bütçe oluşturduğu gerçeğinden hareketle tüm bunlara karşı topyekun bir mücadele hattına ihtiyaç olduğu açıktır. Bunun için mücadele programının tüm emek ve meslek örgütleri ile ortak bir program ve mücadele hattında buluşturulması için çabalarımız sürecektir” dedi.

Talepler şöyle sıralandı:

  • Kamudan tasarruf değil saray harcamalarından tasarruf edilsin. Bir dakikalık masrafı 2 emekli maaşına, bir aylık gideri iki büyükşehir belediyesi giderine denk olan saray ve bağlı harcamaları kısılsın.
  • Vergide adalet sağlansın, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınsın.
  • Yandaşlara, "Beşli Çetelere" hazineden yapılan döviz garantili projelere, Kur korumalı mevduat soygununa son verilsin.
  • Kamu idarecilerinin kimi zaman özel gezileri için dahi kullandığı lüks uçak ve makam harcamalarına son verilsin.
  • Personel eksikliği giderilsin, personel alımında liyakati ortadan kaldıran, torpilin kapısını sonuna kadar açan mülakata ve siyasal kadrolaşmaya son verilsin.
  • Angarya çalışma yasaklansın, esnek ve uzaktan çalışma yönetmeliği hazırlıkları sonlandırılsın.
  • Gerçek ve özgür toplu sözleşme koşulları sağlansın.
  • Emeklilere insanca yaşayacakları maaş verilsin.

KOCAELİ

KESK Kocaeli Şubeler Platformu, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde eylem yaparak kamuda tasarruf paketi kapsamında servis ücretlerinin kesilecek olmasına tepki gösterdi.

Eyleme katılanlar, "Servis hakkımız engellenemez", "Sermayeye değil emekçiye bütçe", "İnsanca bir yaşam istiyoruz", "Vergide adalet istiyoruz" sloganları atarak yeni tasarruf paketinin emekçilerin üzerine yıkılmasına tepki gösterdi.

“SERVİS HAKKI KAZANILMIŞ HAKTIR”

KESK Kocaeli Şubeler Platformu adına konuşan SES Kocaeli Şube Başkanı Murat Harata, "Servis hizmeti kazanılmış haktır. Tüm çalışanları hakkına sahip çıkmaya yürütülecek mücadeleye omuz vermeye davet ediyoruz" dedi.

ELAZIĞ

Elazığ KESK Şubeler Platformu şube binasında bir araya gelerek kamuda tasarruf paketine ilişkin basın toplantısı yaptı.

Elazığ Yapı Yol Sen Şube Yöneticisi ve KESK Dönem Sözcüsü Fatih Atabey’in yaptığı açıklamada “Paket Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’nda yer alan emek sömürüsünü derinleştirmeyi, güvencesizliği yaygınlaştırmayı içeren esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirilmesini de hedeflemektedir” vurgusu yapıldı.

Atabey, “Saldırı paketi ile anayasaya aykırı olarak toplu sözleşme mutabakat metninde yer alan ilgili hüküm ortadan kaldırılmaktadır. Bu durum açık hukuksuzluktur” dedi konfederasyonlarının konuyu yargıya taşıyacağını söyledi.

Son olarak Atabey “Mücadele programımız kapsamında yapacağımız eylem ve etkinliklerimizi ‘Yoksulluk, İşsizlik, Güvencesizlik Paketine Hayır! Emekçiler Tasarruf Paketi Altında Yürütülen Saldırı Politikalarına Sessiz Kalmayacak’ şiarı ile gerçekleştireceğiz. Saldırı paketine mücadeleyi yükselterek karşı koyacağız” dedi.

SAMSUN

KESK Samsun Şubeler Platformu İstiklal Caddesi’nde yaptığı basın açıklaması ile tasarruf tedbirleri paketine karşı tepki gösterdi.

Açıklamaya KESK üyelerinin yanı sıra emekten yana siyasi parti ve derneklerin temsilcileri de destek verdi. Açıklama öncesi “Emekçiden değil saraylardan tasarruf” “Yargıda, vergide adalet istiyoruz” “Sefalete teslim olmayacağız” sloganları atıldı. (HABER MERKEZİ)

E-gazeteye abone olan okurlarımıza kitap hediye ediyoruz
ÖNCEKİ HABER

Akademi ve kültür dünyasının Filistin sınavı

SONRAKİ HABER

10. Konferans'la daha ileriye!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa