26 Nisan 2024 16:09
Son Güncellenme Tarihi: 26 Nisan 2024 16:53

Erdoğan, ABD "ziyaret yok" deyince İsrail üzerinden yüklendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Parlamenterler Arası Kudüs Platformu 5. Konferansı"nda ABD ile ziyaret geriliminin ardından sert açıklamalar yaptı, ABD'yi İsrail'e destek vermesi üzerinden hedef aldı.

Fotoğraf: TCCB

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Parlamenterler Arası Kudüs Platformu 5. Konferansı"nda konuştu. ABD'nin Erdoğan Mayıs'ta yapılacağı açıklanan ziyaretine dair "Programda bir şey yok” açıklaması yapmasının ardından ABD'ye İsrail üzerinden yüklendi. ABD'nin Filistin'in BM üyeliğini veto etmesine dair konuşan Erdoğan, "Bu kararı tanımıyoruz. Amerikan yönetime İsrail'e verdiği koşulsuz askeri ve diplomatik destekle çözüme katkı sunmuyor. Sorunun daha da büyümesine vesile oluyor" ifadelerini kullandı.  İsrail'le ticarete yönelik tepkilere kızan Erdoğan, Ticaret Bakanlığınin ticaret kısıtlaması listesinde yer almasına rağmen jet yakıtı satıldığını inkar etti.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Netanyahu kendisinden önceki caniler gibi adını 'Gazze Kasabı' olarak tarihe utançla yazdırmıştır."

"Biz şartlara göre, esen rüzgara göre, sözünü, duruşunu, tavrını belirleyen tatlı su siyasetçilerinden değiliz. Biz bu yola kefenimizi giyerek çıktık. Biz, işgalcilere karşı vatanlarını savunan Hamaslı kardeşlerimizi Filistin'in Kuvayımilliyesi olarak görmeye devam edeceğiz."

"Ahlak dışı bir sürü iddia gündeme taşındı. İsrail'e jet satışı yapıldı iftirası atacak kadar gözlerini karartılar. Daha ileri gidiyorum jet yakıtı gönderdiler diyecek kadar ne yazık ki akıl vicdan ve ahlak dışı bir sürü iddia gündeme taşındı. Sizin vicdanınız var mı? Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının böyle bir adım atması mümkün mü?"

BAKANLIĞIN LİSTESİNDEKİ "JET YAKITINA" YOK DEDİ

"Kürecik'teki radar üssü ile ilgili benzer yalanlara sarıldığını görüyoruz. Daha önce defalarca açıkladığımız yöneleriyle bu meseleyi istismar etmeye çalışıyorlar. Kürecik'teki radar merkezinin ülkemizin ve ittifakımızın güvenliği dışında hiçbir devletle ilişkisi bağı yoktur, olamaz. Türkiye cumhuriyeti böyle bir şeye izin vermez, vermemiştir."

"(ABD'nin Filistin'in BM üyeliğini veto etmesi) Bu kararı tanımıyoruz. Amerikan yönetime İsrail'e verdiği koşulsuz askeri ve diplomatik destekle çözüme katkı sunmuyor. Sorunun daha da büyümesine vesile oluyor.

ABD'NİN İSRAİL'E 25 MİLYAR DOLAR ASKERİ YARDIM PAKETİ

Amerikan senatosunun İsrail'e 25 milyar dolarlık askeri yardım paketini onaylaması bunun en net göstergedir. İsrail'e hamilik yapmak bölgemizdeki krizlerin derinleşmesi ve yayılmasında başka hiçbir şeye yaramaz. 1915 olayları üzerinden Türkiye'ye yönelik asılsız ithamları tekrarlamak yerine Amerikan yönetimi Gazze'ye bakmalı. Filsitin meselesini Batılı ülkelerin artık sabır taşımızı çatlatan ikiyüzlü politikalarını reddediyorum. Amerikan vetoyu bizim dünya beşten büyük tespitimizin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha göstermiştir."

"İsrailli yöneticilere karşı tavrımız değişmeyecektir. Son olarak daha yeni açıkladım. İsrail ile artık ilişkilerimizi ticari anlamda başta olmak üzere bunu Dışişleri Bakanım da açıkladı kestik kesiyoruz."

ABD'YE GİTMEK BİLE PAZARLIK KONUSU

Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret 6 ay boyunca sürerken, tepkilerin ardından ticarette kısıtlama kararı getirilmiş, Erdoğan geçtiğimiz gün bir kez daha itiraf niteliğindeki "İsrail'le yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz. Bitti o iş" açıklamasını yapmıştı.

Öte yandan Erdoğan’ın 9 Mayıs’ta ABD’ye yapacağı duyurulan ziyaretin belirsizliği tartışmalara neden oldu. Erdoğan yönetimi, yerel seçimler öncesinde 26 Mart’ta, ABD’ye 9 Mayıs günü ziyaret gerçekleştirileceğini kamuoyuna yansıtmıştı. Özellikle Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İBrahim Kalın ikilisinin sırasıyla ABD, Irak ve Kafkasya temasları da böyle bir ziyaretin ihtimalini güçlendirmişti. Ancak haftalardır ABD’den ziyarete ilişkin bir teyit veya mesaj gelmedi. Erdoğan’ın ABD’ye gideceğinin duyurulmasından tam bir ay sonra, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby’ye rutin basın toplantısında bu konu soruldu. Kirby’nin yanıtı, “Programda bir şey yok” oldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Maden ve enerji için hazırlanan torba yasa Mecliste: Sermayeye talan izni

SONRAKİ HABER

Emek Partili vekil Bayhan’dan Çankırı Belediyesinde işten atılan işçiler için soru önergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...