25 Nisan 2024 18:45

Reuters: Kuzey Kore-Rusya silah transferleriyle bağlantılı bir gemi Çin’de bekliyor

Reuters haber ajansı, uydu görüntülerine göre Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah transferi yaptığı ileri sürülen Rus kargo gemisinin Çin’de demirlediğini iddia etti.

Fotoğraflar: Rusya bayrağı (solda), | Kuzey Kore bayrağı (sağda), Pixabay

Paylaş

Reuters haber ajansı, uydu görüntülerine göre Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah transferi yaptığı ileri sürülen Rus kargo gemisinin Çin’de demirlediğini iddia etti.

Habere göre, Britanya Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü (RUSI) adlı düşünce kuruluşu, Kuzey Kore (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) mühimmatı içerdiği belirtilen binlerce konteyneri Ağustos 2023’ten bu yana Rus limanlarına taşıyan Rus gemisi Angara’nın şubat ayından bu yana Çin’in doğusundaki Zhejiang eyaletinde bulunan tersanede demirli olduğunu açıkladı.

BLINKEN’IN ZİYARETİNDE GÜNDEME GELEBİLİR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in bu hafta Pekin’e yapacağı ziyarette bu konunun gündeme gelebileceği de belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığının ikinci sıradaki diplomatı Kurt Campbell bu ay yaptığı açıklamada Pekin’in Moskova’ya desteğini arttırması halinde Washington’un buna “seyirci kalmayacağını” söylemişti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Angara’nın şu anda bir Çin limanında demirli olduğuna dair “güvenilir, açık kaynaklı raporlardan” haberdar olduklarını ve konuyu Çinli yetkililere ilettiklerini de eklemişti.

RUSI’nin, San Francisco merkezli yeryüzü görüntüleme firması Planet Labs PBC’nin de aralarında bulunduğu şirketlerden elde ettiği uydu görüntüleri Angara’nın Zhejiang’daki Zhoushan Xinya Tersanesi’ne demirlediğini gösteriyor. Tersanenin internet sitesinde Çin’in en büyük özel gemi onarım şirketi olduğu belirtiliyor.

RUSI’ye göre gemi 9 Şubat’ta Çin’e varmadan önce onarım veya bakım için Kuzey Kore ve Rusya limanlarına demirledi. Çin’e varışından kısa bir süre sonra vericisini kapattı.

RUSYA’YA EN AZ 11 SEFER

Geminin hareketlerini takip eden RUSI’ye göre, Mayıs 2022’de ABD tarafından yaptırım uygulanan gemi, Ağustos 2023’ten itibaren Kuzey Kore’nin Rajin limanı ile Rus limanları arasında en az 11 teslimat gerçekleştirdi.

Öte yandan Çin’in Washington’daki büyükelçiliği Angara ile ilgili ayrıntılardan haberdar olmadığını ancak Çin’in “uluslararası hukukta temeli olmayan ya da Güvenlik Konseyi’nden yetki almayan tek taraflı yaptırımlara ve uzun kollu yargı yetkisine her zaman karşı çıktığını” söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili bilgisi olmadığı açıklaması yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Zhoushan Xinya Tersanesi de Reuters’ın gemi ile ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Hem Rusya hem de Kuzey Kore silah sevkiyatı iddialarıyla ilgili eleştirileri defalarca reddetti. Moskova, istediği ülkeyle ilişkilerini geliştireceğini ve Pyongyang ile işbirliğinin uluslararası anlaşmalara aykırı olmadığını söylüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mersen grevi 8. gününde: ‘TİS hakkımızı alana kadar buradayız’

SONRAKİ HABER

Siyaset Bilimci Dr. Reyhan Ünal Çınar: Sorun lüksün topluma bindirdiği yük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...