15 Mart 2013 11:51

Sansür araştırma komisyonu kurulsun!

İstanbul Bağımsız Milletvekili A. Levent Tüzel, son dönemde sıkça basına da yansıyan, okullarda okutulan ya da önerilen kitaplar ve eserlere yönelik sansür uygulamaları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Araştırma Önergesi verdi. Sansür uygulamalarının velileri, öğretmenleri, yazarları, şairleri, r

Sansür araştırma komisyonu kurulsun!
Paylaş
Duygu Yalçıner

DİNSEL VE İDEOLOJİK BAKIŞIN YANSIMASI

Türkiye Yazarlar Sendikasınca, “bir sanat yapıtını, şiiri, öyküyü, romanı, resmi, heykeli, oyunu sanatçının veya yakınlarının onayı olmadan bozmak, değiştirmek, düşünce ve ifade özgürlüğüne, sanatçının özgünlüğüne bir saldırı” olarak değerlendirildiğini hatırlatan Tüzel, şiirlerin kesilmesinin ve sansürlenmesinin ders kitaplarını hazırlayan kurulun dinsel ve ideolojik bakışının yansıması olduğunu dile getirdi.

“Talim Terbiye Kurulu’nun onayıyla hazırlanan 100 Temel Eser Listesi'ndeki kitapların yine devletin başka bir kurumunca soruşturma konusu edilmesi çelişkili bir durumdur. Ders kitaplarında onca ırkçı, ayrımcı ifade varken insan sevgisini ve yaşama sevincini işleyen şiirlerin sansürlenmesi demokratik, insan haklarına saygılı, sosyal hukuk devletinde, laik, özgürlükçü, bilimsel bir eğitim sisteminde kabul edilemez” diyen Tüzel, yine Türkiye Yazarlar Sendikasının “Edebiyatta Sansür” üzerine değerlendirmelerine yer vererek, insanlık tarihinin kitaplara ve yazarlara yapılan zulümlerle dolu olduğunu örneklerle aktardı.

TARAFSIZ BİR KOMİSYON KURULMALI

Savcılıkların ve Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'nun yasak ve sansür uygulamasından dünya klasikleriyle birlikte şairlerimizin şiirlerinin de payına düşeni aldığını ifade eden Tüzel, “söz edilen şiirleri ve kitaplardaki diğer yasaklamaları incelemek ve alınacak önlemlerin saptanması için Meclis'te tarafsız bir "Sansür Araştırma Komisyonu" kurulması ve sansür konusunda bir rapor hazırlanarak kamuoyunun bilgilendirilmesi Meclis denetim çalışmaları bakımından büyük önem taşımaktadır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Haklarında suçlama var, delil yok, ceza müebbet

SONRAKİ HABER

Türkiye’de bir Boşnak operası: Öldüren aşk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...