12 Mart 2013 15:41

Önce fay haritası çıkarılsın

İzmir Kent Federasyonu  (İZKEF) tarafından düzenlenen, “Kentsel Dönüşüm, Sosyal Değişim” adlı panelde kentsel dönüşüm birçok açıdan ele alındı. Federasyon tarafından ilki İsmet İnönü Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinlik ilçelerde devam edecek. Panelde,  6306 sayılı Afet Ri

Önce fay haritası çıkarılsın
Paylaş

‘DOĞAL VE TARİHİ KANUNLAR HİÇE SAYILIYOR’

Kentsel dönüşümün, ‘Bina yıkıp yapmak’ olarak algılanmaması gerektiğine vurgu yapan  Mimarlar Odası İzmir Şubesi Genel Sekreteri Nilüfer Çınarlı Mutlu ise, “Kanunda zor kullanma var. Doğal ve tarihi kanunlar hiçe sayılıyor. Dünyada çok güzel kentsel dönüşüm örnekleri var. Kentsel dönüşüm adı altında yapılan bu çalışmalarda biz mimarlar ve şehir plancılarının aktif olması gerekiyor” dedi. Türkiye genelinde yasa kapsamında 6 milyon binanın dönüştürüleceğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Ayhan Emekli de, “Toplam 20 milyon bina var. Biz önceliği hangilerine vereceğiz. Burada yapı stoku envanterinin çıkartılması lazımdı” dedi.

‘100 YIL SÜRER’

Müteahhitler Federasyonu Genel Başkanı Necip Nasır ise, bugüne kadar 500 bin binanın dönüştürüldüğünü söyleyerek, “Devletin gücünün yanında özel sektör olmazsa aynı dönüşüm 100 yıl sürer. Müteahhit kelimesinden özenle kaçılıyor” diye konuştu.


ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğünden Erkan Yaşacan, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’un, ‘Deprem olmadan önlem almak’ olduğunu ifade ederek,  “İzmir kent merkezi 9 bin 200 hektar alana sahip. Bu alanın yarısı kentsel dönüşüm ve yenileme alanı olarak belirlenmiş. Bu alanlar üzerinde 815 bin nüfus yaşıyor. İzmir’in yarısına yakınında nüfusu kapsayacak dönüşüm yapılması lazım. Türkiye’de şu ana kadar ilan edilmiş en büyük ‘riskli alan’ Karabağlar. Bu ay içinde çalışmalar başlayacak” diye ifade etti.  (İzmir/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Daha ne kadar susacağız?

SONRAKİ HABER

‘Dereyi görmeden paçayı sıvamayacağız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...