20 Mart 2024 20:52

Depremde bant daraltan BTK, Yaman Akdeniz’in açtığı bilgi edinme başvurusu davasını kaybetti

6 Şubat depremlerinin ardından 10 saat süreyle bant daraltma uygulamasına giden BTK, bilgi edinme hakkı davasını kaybetti.

Depremde bant daraltan BTK, Yaman Akdeniz’in açtığı bilgi edinme başvurusu davasını kaybetti

Fotoğraf: Pixabay

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz'in, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından yaklaşık 10 saat boyunca bant daraltma uygulamasına giden Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) karşı açtığı bilgi edinme hakkı davasında karar çıktı.

Akdeniz’in bant daraltma uygulamasıyla ilgili bilgi edinme hakkı kapsamında BTK’ye sorduğu sorulara verilen yanıtın hukuka uygun olmadığına, idari işlemin iptaline karar verdi.

Akdeniz bilgi edinme hakkı kapsamında başvurduğu BTK, istenilen belgeleri sunmamış ve belgelerin “hizmete özel” gizlilik derecesinde olduğunu öne sürmüştü.

Akdeniz, BTK’den bant daraltma uygulamasıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararının, BTK’nin nöbetçi sulh ceza hakimliğe gönderdiği üst yazının, sulh ceza hakimliği tarafından onaylanan Cumhurbaşkanlığı kararının, BTK’nin bant daraltma uygulamasının sonlandırılması talebiyle hakimliğe gönderdiği üst yazının ve hakimliğin bu kararının kopyalarını talep etmişti.

X (eski adıyla Twitter) hesabından davanın sonucunu duyuran Yaman Akdeniz; mahkemenin, BTK’nin verdiği yanıtın hukuka uygun olmadığına ve idari işlemin iptaline karar verdiğini bildirdi.

Akdeniz paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Deprem sonrası sosyal medya platformlarına uygulanan "bant daraltması" ile ilgili BTK'ya karşı açtığım bilgi edinme hakkı davası sonuçlandı. 6.02.2023 depreminin hemen sonrasında, Twitter platformu, arama kurtarma & yardım faaliyetlerinde etkin bir biçimde kullanılırken, BTK tarafından 08.02.2023 tarihinde bant daraltma uygulamasına gidilmiştir. Hatırlanacağı üzere, bu uygulama yaklaşık 10 saat sürmüştür.

Bu olayın hemen arkasından, bant daraltma uygulaması ile ilgili BTK’ya bilgi edinme hakkı başvurusunda bulunmuş ve Kuruma 5 tane soru sormuştum. Sorduğum hiç bir soruya cevap alamamış ve genel geçer ifadelerle kaleme alınmış bir cevap gönderilmişti. Hukuka aykırı ve bilgi edinme hakkı ve ifade özgürlüğünün ihlali niteliğindeki bu kararın iptal edilmesi için idari yargı yoluna başvurdum ve Ankara 15. İdare Mahkemesinde dava açtım.

BTK, dava savunmasında bilgi edinme başvurusunda talep ettiğim belgelerin, “Hizmete Özel” gizlilik derecesi niteliğinde olması nedeniyle verilen cevabın hukuka uygun olduğunu iddia etti. Talep ettiğim 5 belgenin bir tanesi Cumhurbaşkanlığı kararı, iki tanesi yargı kararı, iki tanesi ise bu yargı kararlarının alınmasını talep eden Cumhurbaşkanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yazılardır.

Şüphesiz, bu belgelerin herhangi bir gizlilik niteliği olamaz. Kaldı ki ortada herhangi bir gizlilik kararı da yoktu. Ankara 15. İdare Mahkemesinin kararı dün tebliğ edildi. Mahkeme, oybirliği ile davayı kabul etmiş ve davalı idarenin işleminin iptaline karar vermiş! Kararın sonuç kısmı aşağıdaki şekildedir.

Şüphesiz BTK bu karara uymadan istinaf yoluna başvuracaktır. Başvursunlar. Kamunun haber alma ve bilgi edinme hakkı asla engellenemez. Engelleyenlerle de mücade devam edecektir. Yeri gelmişken hatırlatayım, bu BTK’ya karşı kazandığım ilk bilgi edinme mücadelesi de değil.

 Anayasa Mahkemesi’nin Yaman Akdeniz (2) Genel Kurul ve yeniden yargılama kararına rağmen henüz kurumun elinde bulunan erişim engelleme istatistikleri tarafıma verilmemiştir. Talep ettiğim bilgilerin hepsi Anayasa Mahkemesinin de belirttiği üzere “kamu menfaatine ilişkin” olup, kamuyu “bilgilendirme değerinin de çok yüksek olduğu tartışmasızdır”

İstiklal Caddesi bombalanması sonrası sosyal medya platformlarını kullanılmaz hale getiren bant daraltma uygulaması ile ilgili Cumhurbaşkanlığına karşı açtığım bilgi edinme davası da devam etmektedir. Gelişme oldukça, kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğim" (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et