11 Mart 2013 12:44

Eğitimdeki gizli müfredat

Eğitim Sen’in düzenleyeceği 5. Demokratik Eğitim Kurultayı’na katkı sunmak için çalışmalar yapan Eğitim Sen Adana Şubesi ders kitaplarının satır aralarına sıkıştırılmış cinsiyetçi, militarist, milliyetçi unsurları değerlendiren bir forum düzenledi. Açılış konuşmasını yapan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Kamu

Eğitimdeki gizli müfredat
Paylaş
Volkan Pekal

DEK’e katkıda bulunmak için Adana Şubesinde oluşturulan Ders Kitapları ve Müfredat İnceleme Komisyonu adına açıklamayı okuyan Biyoloji Öğretmeni Güven Boğa, Türkiye’nin de diğer kapitalist-ulus devletler gibi kurulduğu günden bu yana egemenliğini savaş, inkar ve şiddete dayandırdığını söyleyerek, ideolojilerin aktarılmasında kullanılan aygıtlar arasında eğitim kurumunun önemli bir yer tuttuğunun altını çizdi.

DİN KİTABINDA AYRIMCILIK

Komisyon için incelediği kitaplardan Din kitaplarında Sünni anlayışın hakim olduğunu belirten Ümit Özçay, bunu 5. sınıf din kültürü kitabında geçen “Salavat Alevi Bektaşi geleneğinde de önemli bir yer tutar” ifadesiyle örneklendirdi.  
4-5-6. Sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarını inceleyen Begüm Avşar, militarist bakış açısının “Ordu-millet, her Türk asker doğar” mitleriyle süslendiğini ifade etti. Avşar’ın verdiği bir örnekte 6. sınıf sosyal bilgiler kitabındaki bir diyalogda kadınların da askerlik yapması ve patronların çok çalıştıkları için vergi vermemeleri gerektiğinin yer aldığını söyledi.  

Tarih Öğretmeni Yılmaz Zengin, tarih kitaplarının eksik bilgilendirme yaptığını belirterek tarih derslerinin öğrencileri yönlendirme, dönemin şartlarına uygun davranma, tek boyutluluk, farklı kültürleri fark ettirmeme gibi amaçlar taşıdığını söyledi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bankalara gitmeyin

SONRAKİ HABER

İnsan sesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa