AB liderleri Ukrayna'ya 50 milyar avroluk desteği görüşecek
AB liderleri yarın, 2024-2027 döneminde Ukrayna'ya 50 milyar avro destek verilmesini öngören bütçe değişikliği önerisini görüşecek.

Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ HABERLER

Ukrayna savaşında ikinci yıla doğru: Barış hâlâ uzak
Avrupa Birliği (AB) liderleri, 1 Şubat'ta Ukrayna'ya mali destek sağlanması için AB'nin uzun dönemli bütçesinde değişiklikleri ele alacakları özel zirve toplantısında buluşacak. Komisyon, Ukrayna'ya gelecek 4 yılda kesintisiz destek verilmesi için, 2024-27 bütçesine 50 milyar avroluk bir fonun dahil edilmesini istiyor.
Macaristan 14-15 Aralık 2023'teki rutin zirvede bütçe değişikliğine muhalefet etmişti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 13 Aralık 2023'te Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada "Ukrayna'nın siyasi desteğimizin yanı sıra sürdürülebilir mali desteğimize de ihtiyacı var" ifadesini kullanmış, 2020'de mevcut bütçe onaylandığında "kimsenin Avrupa topraklarında topyekun bir savaş çıkacağını öngöremediğini" savunmuştu.
Macaristan, AB bütçesinin üye ülkeleri desteklemesi gerektiği, Ukrayna'da ciddi yolsuzluklar olduğu ve savaşta Batı'nın sunduğu desteğin sonuç vermediği gerekçeleriyle Ukrayna'ya mali yardım sağlanmasına karşı çıkıyor.
Üst düzey bir AB yetkilisine dayandırılan bilgiye göre, 15 Aralık'tan bu yana Macaristan heyetiyle günlük bazda müzakereler yapıldı. Son günlerde yoğunlaştırılan temaslar henüz sonuç vermedi. Macaristan'ın tutumunda yumuşama olsa da henüz tam anlamıyla bir uzlaşma sağlanamadığı belirtiliyor.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 18 Ocak'taki açıklamasında bütçenin her sene gözden geçirilmesi şartıyla vetosunu kaldırabileceğini söylemişti.
AB Konseyinin Macaristan'ın oy hakkının elinden alınabileceği formüller üzerinde dahi çalıştığı öne sürülmüştü.
UKRAYNA'YA ASKERİ DESTEK DE GÖRÜŞÜLECEK
AB üyesi devletler, Ukrayna'ya askeri desteği hızlandırma konusunu da ele alacak. AB, Mart 2024'e kadar Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi sağlama ve eğitim verdiği Ukrayna askeri sayısını 40 bine çıkarma hedefi koymuştu. Toplantıda ortak tedarik ve üretimin hızlandırılması hedefleriyle ilgili son durum değerlendirilecek.
Özel zirvede Orta Doğu'daki son durumun da görüşüleceği ancak bunun sınırlı bir tartışma olacağı belirtiliyor. İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıyla ilgili "güvenlik", "insani ihtiyaçlar" ve "iki devletli çözüm" temelinde görüşmeler yapılacağı kaydediliyor. AB'nin daha önce önerdiği "uluslararası barış konferansı" konusunda üye ülkelerin tutumlarının dinlenmesi bekleniyor.
AB, HUSİLERE KARŞI KIZILDENİZ'E ASKER GÖNDERMEYE HAZIRLANIYOR
AB'nin Kızıldeniz'e askeri donanma gönderme hedefi de masaya yatırılacak.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB ülkelerinin savunma bakanlarıyla düzenlenecek toplantı öncesi basına yaptığı açıklamada, AB'nin Kızıldeniz'deki operasyonlarının 17 Şubat'ta başlayabileceğini belirtti. Borrel, "Komutayı hangi ülkenin alacağına, karargahın nerede olacağına, üye ülkelerin hangi donanma varlıklarını sağlayacağına karar vermeliyiz. Tüm (AB) üye devletler katılmaya istekli olmayacaktır ancak hiç kimse engel de olmayacaktır. Katılmak istemeyenler sadece kenara çekilmek zorunda kalacak. (Karar mekanizmasında) Çok hızlı olacağız, umarım önümüzdeki ayın 17'sinde misyon başlatılabilir." dedi. Kızıldeniz'deki AB askeri devriyesine katılması beklenen ülkeler arasında Fransa, Almanya, Yunanistan, Hollanda, İtalya ve Belçika'nın adı geçerken İspanya dahil olmayacağını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et