30 Aralık 2023 03:50

Açıklanan sefalet ücreti

DERİTEKS Örgütlenme Uzmanı Erkan Helvacı yazdı: "İşçi ve emekçiler olarak tek kurtuluşumuz birlik olmak, örgütlenmek ve mücadele etmektir."

Açıklanan sefalet ücreti

Fotoğraf: AA

Erkan HELVACI

DERİTEKS Örgütlenme Uzmanı

Asgari ücret 17 bin 2 lira olarak açıklandı. Açıklama sonrası dün ilk elden işçi arkadaşlarla yaptığım görüşmeleri biraz aktarmak istiyorum. “2 TL nedir, resmen dalga geçmişler. Yazık yazık bu sene de açız, her sene gibi” diyerek, işçiler aslında 1 yılın kendileri için nasıl geçeceğini anlatmış oldu. Yine işçinin payına sefalet yoksulluk düştüğünü belirten işçi arkadaşlar, patronların kârının artmaya devam edeceğini söylüyor.

“Bu rakamın neresinde hayır arayacağız bilemiyorum. 17 bin 2 TL’nin kendisine hayrı yok işçiye nasıl hayrı olur” diye konuşan işçi arkadaşlar, asıl sorunun ocak ayından itibaren temel tüketim maddelerine yapılacak zamlar olduğunu ifade ediyor.

Ben sabah Bornova’dan Çiğli’ye işe giderken binmiş olduğum 800 numaralı otobüste 2024 yılı için belirlenmiş 17 bin 2 TL olan asgari ücretini nasıl bulduklarını sordum. Asgari ücretin genel anlamda hiçbir şey ifade etmediğini ve sürekli açlık sınırının altında kaldığını söylediler.

Yaşlı bir amca şunları söyledi: “Biz evde üç kişiyiz; ben, hanım, bir de bekar oğlum var. Benim ve hanımın emekliliği yok. Oğlanın eline bakıyoruz. Oğlum bir tekstilde çalışıyor ve aldığı ücreti olduğu gibi eve getiriyor. Bütün geçimimizi bununla yapıyoruz. Allah’tan evimiz kira değil. Bir maaşın girdiği bir evi düşün oğlum. Ben yaşlıyım, hanım yaşlı, haftanın bir ya da iki günü kesin hastaneye gidiyoruz. İlaçlara gelen zam ekmeğe gelen zammı zaten biliyorsunuz, söylememe gerek yok. Oğlum şu an 14 bin lira maaş alıyor ve dün akşam konuştuk biraz oğlumla, ‘Baba hiçbir şekilde patron aradaki farkı korumayacak. Zaten söylenip duruyor işçi çıkaracağım diye, 17 bin 2 TL’nin üstünü hayatta vermez. Atölyede de bu kara kışta işimizden olmayalım da ne olursa olsun diye herkes mırıldanıyor, korkuyor’ dedi. Geçen ay bir mutfak tüpü aldık, 600 TL. Bu ay asgari ücret eve gelmeden emin ol bu tüp 700’ün üstüne çıkacak. Bayat ekmek alıyoruz, 1 lira düşük veriliyor diye. Şimdi ona da zam gelir. Biz 3 kişi 17 bin TL ile nasıl geçinelim?​”

Aslında konuştuğum herkes benzer şeyler anlattı. Bu ücretin açlık ve sefalet ücreti olduğunu söylediler. Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan tekstil fabrikalarında kalifiye bir elemanın maaşı, asgari ücret belirlenmeden önce 14-15 bin lira civarlarındaydı. Daha önce asgari ücretin üstünde maaş alan bir işçi bu aydan itibaren asgari ücrete düştüğünü ve işverenin aradaki farkı korumayacağını anlatıyor.

Bana göre yeni açıklanan bu 17 bin 2 TL olan asgari ücret rakamı bizim için hiçbir şey ifade etmiyor. Her yıl olduğu gibi yine açlık sefalet yoksulluk ücreti olduğu ortada. Sendikal bürokrasi, işveren ve hükümet el ele vererek bir kez daha işçiler için kölelik düzenine daha devam dediler.

Azami sömürü, azami hayat pahalılığı, azami enflasyon, azami sermaye kârı karşısında; 2024 yılı için işçilere 17 bin 2 TL reva görülmüştür. Herhangi bir yerde bir kurtarıcı beklememek lazım. Kendi kurtuluşumuz kendi ellerimizde. İşçi ve emekçiler olarak tek kurtuluşumuz birlik olmak, örgütlenmek ve mücadele etmektir.

Evrensel'i Takip Et