Kartal’da Cumhuriyetin yüzüncü yılında eğitim çalıştayı
Kartal Belediyesi ve Kartal Kent Konseyi “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Milli Eğitimimiz” çalıştayı düzenledi. Çalıştayda laik eğitim, eğitimin dönüşümü ve öğretmenlerin yaşadığı sorunlar tartışıldı.

Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/Evrensel
Kartal Belediyesi ve Kartal Kent Konseyi “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Milli Eğitimimiz” çalıştayını düzenledi. Çalıştayda laik eğitim, 100 yılda eğitimin dönüşümü ve öğretmenlerin yaşadığı çeşitli problemler üzerinde duruldu. Tüm gün süren çalıştayın açılış konuşmasını Kartal Kent Konseyi Başkanı Türkan Kurtulmaz Öztürk yaptı.
ÇEDES’E KADAR EĞİTİMDE GERİCİLEŞME
“Anayasal bir hak olarak laik eğitim hakkı” konulu sunum yapan Prof. Korkut Kanadoğlu, 4+4+4’e, artırılan din derslerine değinerek laik eğitim için toplumsal bir dirence ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ardından Dr. Sakin Öner “Cumhuriyetin eğitim vizyonu”, Ömer Balıbey ise “Cumhuriyet dönemi öğretmen eğitimi” sunumlarını yaptı. İkinci oturum ise Prof. Dr. Adnan Gümüş’ün “Müfredatın yüzyılı” sunumuyla başladı. Gümüş, Osmanlı’dan itibaren müfredatları karşılaştırdı. Eğitimin gericileşmesindeki kırılma noktalarını sıraladı, ÇEDES projesine kadar süreci anlattı.
ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERİNİN SORUNLARI ÇALIŞTAYDA
Sonrasında Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay “100. yılda eğitim sisteminin görünümünü” anlattı. Yusuf Çotuksöken, edebiyat eğitiminin nasıl olması gerektiğinden bahsetti. Eğitimci Birlik Sendikası İstanbul Temsilcisi Beyza Çelik özel sektör öğretmenlerinin problemlerinden bahsetti. Eğitimde özelleşmenin tarihinden bahseden Çelik, özel sektörde çalışan öğretmenlerin güvencesiz, düşük ücretle ve mobbing altında çalıştığını vurguladı. Çelik’in ardından sırasıyla Turgut Ünlü “Öğretmen örgütlenmesi”, Feray Aytekin Aydoğan “Laik ve kamusal eğitim”, Ömer Yılmaz “Veli bakışıyla milli eğitimimiz” sunumları yapıldı. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et