9 Ekim 2023 14:08

Kolombiya'da hükümet ile eski FARC üyeleri ateşkes için anlaşmaya vardı

Kolombiya'da hükümet ile eski FARC üyeleri arasında ateşkes için süren görüşmelerde anlaşma sağlandı. 16 Ekim'de başlayacak ateşkesin yıl sonuna kadar uzatılması bekleniyor.

Kolombiya'da hükümet ile eski FARC üyeleri ateşkes için anlaşmaya vardı

Arşiv | Fotoğraf: Gobierno de Chile / Flickr

Kolombiya'da hükümet, ateşkes sağlanması için görüşmeler yürüttüğü eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) üyeleriyle anlaşmaya vardı.

Ateşkes anlaşması, çok sayıda kitle örgütü temsilcisinin de katılımıyla Kuzey Santander yönetim bölgesine bağlı Tibu kasabasında imzalandı.

AA'nın haberine göre görüşmeye hükümeti temsilen Barış Yüksek Komiseri Danilo Rueda ve FARC'ın çatı örgütü olarak bilinen Estado Mayor Central'in (EMC) temsilcisi Andrey Avendano katıldı.

Rueda, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, taraflar arasındaki ateşkesin 16 Ekim'de başlayacağını ve bu anlaşmanın yıl sonuna kadar uzatılması için mutabık kalındığını belirtti.

Silahların susmasının her iki taraf için de önemli olduğunu dile getiren Rueda, "Ateşkes, öncelikli olarak halkı korumayı, askerler, polis ve gerillalar arasındaki kanın akmasını önlemeyi amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

Ortak bildiride ise "Ulusal hükümet, 16 Ekim'de sürecin sürekliliğini kolaylaştırmak için 'Ateşkes Kararnamesi'ni düzenleyecek ve yuvarlak masanın kurulmasıyla barış görüşmeleri resmiyet kazanacak" bilgisine yer verildi.

FARC'la 50 yıldan fazla süren çatışmaları bitiren barış anlaşmasını, dönemin Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile eski FARC lideri Rodrigo Londono, başkent Bogota'daki tarihi Colon Tiyatrosu'nda 24 Kasım 2016'da imzalamıştı. Anlaşma gereğince silahlarını bırakan FARC gerillaları sivil ve yasal siyasal hayata geçiş yapmıştı.

Ancak ilerleyen yıllarda aşırı sağcı Ivan Duque hükümetinin iktadara gelmesinin de etkisiyle olumlu hava tersine dönmüş, eski gerillalara ve topluluk önderlerine yönelik siyasi saldırılar artmaya başlamıştı. Anlaşma gereği dağıtılması gereken faşist örgütlenmelerin güçlenmesi üzerine bazı eski komutanlar ve FARC üyeleri yeniden silahlı eylemler gerçekleştirmişti. 7 Ağustos 2022'de görevi devralan sol görüşlü Gustavo Petro, iktidara geldiğinde FARC ile 2016 Barış Anlaşması'nı uygulamaya ve ELN ile barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et