İzmir Güzelbahçe’de “Havlu hareketi” eylemi: Sahiller, kıyılar bizim, işgaliyeye son
İzmir Güzelbahçe’de Gece Pazarı yanındaki plajda bir araya gelen yurttaşlar, “Sahiller, kıyılar bizim, işgaliyeye son” diyerek, kıyı işgallerine tepki gösterdi.

Fotoğraf: GÜLDER
Yunanistan’da başlayan ve Ege kıyısına yayılan “Havlu hareketi” bugün İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde devam etti. Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) çağrısıyla Gece Pazarı yanındaki plajda bir araya gelen yurttaşlar, “Sahiller, kıyılar bizim, işgaliyeye son” diyerek, kıyı işgallerine tepki gösterdi.
Basın açıklamasını okuyan GÜLDER Başkanı Tuğrul Şahbaz, Güzelbahçe’nin İzmir şehir merkezine en yakın denize girilebilen ilçelerden birisi olduğunu söyledi. Siteler Halk Plajı dışında başka plajın olmadığını hatırlatan Şahbaz, “Gece Pazarı’ndan, balıkçı barınaklarına doğru olan alanda deniz kıyısı restoranlar tarafından işgal edilmiş durumdadır. Hatta Gece Pazarı’na yakın olan alandaki ilk restoran, plaja masalar koyarak plajı işgal etmektedir” dedi.
“MALTEPE'DEKİ PLAJI İSTİYORUZ”
Maltepe Mahallesi’nde halk plajı yapılması için belediyeye çağrıda bulunan Şahbaz, “Maltepe mahallemizdeki eski Şirincan Restoran’ın bulunduğu alanın halk plajı olarak düzenlenmesi son yerel seçimde Belediye Başkanı Mustafa İnce’nin seçim vaatleri arasında yer almıştır. Ancak restoran yıkılıp, alan 2023 yılı başından bu yana boşaltılmış olduğu halde herhangi bir tesis yapılmadan yaz mevsimi sonlanmak üzeredir. Maltepe'deki plajı istiyoruz” diye ekledi.
“PLAJ YANINDA KİMYASAL ATIK İSTEMİYORUZ”
“En son yapılan ve Gırgır Balıkçıları Derneği tarafından yönetilen liman alanında yapılan çekek tesisi ile tekne onarım, bakım, boya vb. işleri ile alan tersane gibi kullanılmaya başlanmıştır. Bu işlemler limanın Urla tarafında kalan küçük plaj alanında denize girenler ile çevrede oturan vatandaşlar için sağlık riski oluşturmaktadır. Bu alanda tekne onarım ve bakımı yapılmasından vazgeçilmeli. Plaj yanında kimyasal atık istemiyoruz” diyen Şahbaz, bu işlemler için şehir merkezinden ve insanların denize girdiği yerlerden uzak bir yer seçilmesi gerektiğini söyledi.
“KIYILAR HALKINDIR”
Kıyıların halka ait olduğunu dile getiren Şahbaz, “Anayasa’nın 43. Maddesine göre kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyılarla sahil şeritlerinin kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkân ve şartları kanunla düzenlenir. Yalı Mahallesi’nde vapur iskelesi yanındaki plaj başta olmak üzere, balıkçı barınağına kadar olan alandaki restoranların kıyıyı işgallerinin önlenmesi, sahillerimizin halkın denizi kullanmasını kolaylaştıracak soyunma kabini, tuvalet, duş olanaklara kavuşturulması ve çekek alanının taşınması için merkezi ve yerel yönetimi gereğini yapmaya davet ediyoruz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et