Öldürülen gazeteci Hüseyin Deniz'in kardeşi: Katledenler amacına ulaşmadı
Urfa Ceylanpınar’da 31 yıl önce öldürülen gazeteci Hüseyin Deniz’in kardeşi Adile Deniz Sürer, "Katledenler amacına ulaşmadı. Hüseyin’in ardından binlerce gazeteci yetişti" dedi.

Fotoğraf: MA
Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 31 yıl önce öldürülen gazeteci Hüseyin Deniz’i anlatan kardeşi Adile Deniz Sürer, katledenlerin amacına ulaşamadığını söyledi.
Özgür Gündem gazetesi muhabiri ve yazarı Hüseyin Deniz’in 9 Ağustos 1992’de Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde öldürülmesinin üzerinden 31 yıl geçti.
Kürt gazeteci ve yazar Musa Anter’in yeğeni olan Deniz, uzun yıllar Siverek ve Nusaybin’de öğretmenlik yaptı, 12 Eylül askeri darbesi döneminde 3 yıl Diyarbakır Cezaevinde kaldı.
9 Ağustos 1992’de ilçenin bir sokağında uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan Deniz, kaldırıldığı Urfa Devlet Hastanesinde gerekli müdahalenin yapılmaması sonucu Diyarbakır’a götürülmek üzere yola çıkarıldı. Ancak Deniz, Diyarbakır’a varamadan yolda 10 Ağustos’ta yaşamını yitirdi.
"SENİN DE YERİNE YAZARIM"
Dayısı ve çalışma arkadaşı Musa Anter, Deniz’in katledilmesinin ardından 13 Ağustos 1992 tarihli Özgür Gündem gazetesindeki köşesinde “Oğlum Hüseyin ben sana ‘öldün’ diyemiyorum. Ölümün bana o kadar ağır geliyor ki sanki öldü desem seni ben öldürmüşüm gibi geliyor bana ama üzülme yavrum ‘Ez xale te me (Ben senin dayınım)’ sağ kaldığım müddetçe senin de yerine yazarım. Yok eğer beni de öldürürlerse sana kavuşurum ki bu kavuşma en güzel kavuşma olur” diye yazmıştı.
"FAİLLER BELLİ"
Deniz’i, katledilmesinin 31’inci yıl dönümünde İsviçre’de sürgünde yaşayan kardeşi Adile Deniz Sürer anlattı. Deniz için “Hem abim hem yoldaşım hem de arkadaşım” diyen Sürer, “Hüseyin aydın bir Kürt gazeteciydi. Faili meçhul değil. Faili belli cinayetler ile bu birlik ve beraberliği bozmaya çalıştılar” dedi.
Adile Deniz Sürer | Fotoğraf: MA
Katledilen bütün gazetecilerin faillerinin aynı kişiler olduğunun altını çizen Sürer, “Katillerin ortaya çıkması Kürt sorununun çözülmesi ile mümkündür. Ne zaman Kürtlerin varlığı kabul edilir ve barış olursa, o zaman faili belli cinayetler aydınlığa kavuşur” dedi.
Deniz’i katledenlerin amaçlarına ulaşmadığını vurgulayan Sürer, “Özgür basın bir an olsun susmadı. Birçok gazeteci katledildi. Hüseyin’in ardından binlerce gazeteci yetişti. Birçok gazete ve televizyon yayın hayatına devam ediyor. Biz onunla gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu. (MA)
Evrensel'i Takip Et