AB Dışişleri Bakanları toplantısı | Türkiye’yi öğle yemeği sırasında "görüştüler"
Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları Brüksel’de bir araya geldi. Bakanlar, Türkiye gündemini öğle yemeği sırasında ele aldı.

Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ HABERLER

Avrupa Parlamentosu: Türkiye’nin AB üyeliği mevcut şartlarda başlayamaz

Avrupa Parlamentosu: Türkiye’nin AB üyeliği mevcut şartlarda başlayamaz
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Ukrayna’daki savaş, “ekonomik güvenliğin” dış politika boyutu, Çin gibi konuların yanı sıra Türkiye’yi görüşmek üzere bir araya geldi. Brüksel’deki toplantıda, geçen ay yapılması planlanan ancak ertelenen Türkiye ile ilişkiler konulu oturum da düzenlendi. Bakanlar, Türkiye’yi öğle yemeği sırasında ele aldı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantıya girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ASEAN toplantısı için bulundukları Cakarta’da görüştüklerini hatırlatarak şunları söyledi: “Katılım müzakerelerini yeniden başlatmak istiyorlar. Bize yönelik siyasi yaklaşımlarında AB gündemini üst sıraya koymak istiyorlar. Bu iyi bir haber.”
Ukrayna’nın AB’ye aday ülke olmasının bölgede yeni bir dinamik oluşturduğunu kaydeden Borrell, “Ukrayna, aday ülke olduysa bu durum Balkanların tamamında süreci hızlandıracaktır. Tabii Türkiye de mutlaka bu oyunun bir parçası olmak isteyecektir. Önce Gümrük Birliğinin güncellenmesine bakmamız lazım. Ayrıca tabii vize serbestisi meselesine bakmalıyız” diye konuştu.
TOPLANTIYA BLINKEN DE KATILDI
AB dışişleri bakanları toplantısının bir bölümüne ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken da video konferansla katıldı. Toplantının Blinken ile yapılan bölümünde de 11-12 Temmuz’daki Vilnius zirvesinde Türkiye’nin İsveç’in üyelik başvurusu hakkındaki kararı sonrası durum değerlendirmesi yapıldı.
AB, RUSYA YAPTIRIMLARINI UZATTI
Öte yandan Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini de 6 ay uzattı. AB’nin yaptırımları, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında Şubat 2022’de genişletilmişti.
Rusya’ya yönelik yaptırımlar, ticaret, finans, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünleri de içeren geniş bir yelpazede sürüyor. Deniz yoluyla taşınan ham petrol ile bazı petrol ürünlerinin Rusya’dan AB’ye ithalatına yönelik yasak, bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması ve çok sayıda yayın kuruluşunun faaliyetlerinin askıya alınması da yaptırımlar arasında yer alıyor.
"İSVEÇ'E ONAYDAN AB ÜYELİĞİNE GEÇİŞ FORMÜLÜ MÜMKÜN DEĞİL"
Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri konusunda Euronews’a açıklamalarda bulunan Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, "İsveç’in NATO üyeliğinden, Avrupa Birliği üyeliğine geçişi düşünmek tamamen beklenmedik bir hamleydi ve bu zaten mümkün de değil" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta gerçekleşen NATO liderler zirvesi öncesinde yaptığı AB üyelik çıkışını değerlendiren Amor, “Erdoğan’ın tutumundaki değişim normal olabilir. Ancak İsveç’in NATO üyeliğinden, Avrupa Birliği üyeliğine geçişi düşünmek tamamen beklenmedik bir hamleydi ve bu zaten mümkün de değil. Her ülke Kopenhag kriterlerini yerine getirmek zorunda. O halde Türkiye’nin mevcut durumunu değerlendirmeliyiz. Mevcut durumda hiçbir değişiklik yok. Hiçbir reform yok. Aksine, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında tam bir geriye gidiş söz konusudur” yorumunu yaptı.
Amor, kendisine yöneltilen vize serbestisi konularında ilerleme sağlanamamasıyla ilgili olarak da, “Bu konularda hiçbir ilerleme yok çünkü Türk hükümetinin ele almadığı kriterler, koşullar var” ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et