IPI, LGBTİ gazeteciler dizisi yayımladı: Şiddet, iş kaybı, sosyal dışlanma ve taciz ile karşı karşıyalar
Uluslararası Basın Enstitüsü’nün LGBTİ gazetecilerle ilgili yayımladığı yazı dizisinde; “LGBTİ gazeteciler fiçiksel şiddet, iş kaybı, sosyal dışlanma ve taciz ile karşı karşıyalar” denildi.

Fotoğraf: Evrensel
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) LGBTİ Onur Ayı sona ererken, LGBTİ gazetecilerle ilgili bir yazı dizisi yayımladı. Dünyanın dört bir yanındaki farklı ortamlarda çalışan LGBTİ gazetecilerin deneyimlerini anlattığı dizide her ne kadar Beyaz Rusya, Kolombiya, Etiyopya, Kenya, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’tan gazetecilerin hikayeleri yer alsa da sorunlar ortak: “LGBTİ gazeteciler fiziksel şiddet, iş kaybı, sosyal dışlanma ve çevrim içi taciz gibi risklerle karşı karşıya. Baskıcı ortamlarda çalışanlar ise ‘Gazeteci olarak çalışmaları’ ve ‘cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği’ nedeniyle iki kez hedef alınma riski taşıyor.”
6 ÜLKEDE ‘ÖLÜM CEZASI’
IPI’nın yazı dizisi tanıtımında LGBTİ kişilerin, meslekleri ne olursa olsun küresel olarak risklerle karşı karşıya olduğunu belirterek ILGA World’ün verilerini paylaştı: “194 BM üye devleti arasında 62 ülkede eşcinsel eylemleri suç sayan yasalar var. Yalnızca 33 eyalet eşcinsel evliliği yasallaştırdı. 6 ülkede, eşcinsel cinsel eylemler ölümle cezalandırılmaya devam ediyor.”
LGBTİ gazeteciler için de bu riskler mevcut. Ancak bir farkla; LGBTİ kişilerin karşılaştığı ayrımcılık ve dışlanmadan Pride gibi gösterilere kadar uzanan sorunlar hakkında haber yapmak, gazetecileri tehdit ve saldırıların hedefi haline getirebiliyor.
“BASKICI ORTAMLARDA İKİ KEZ HEDEF ALINIYORLAR”
IPI bu sebeple Beyaz Rusya, Kolombiya, Etiyopya, Kenya, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’tan LGBTİ gazetecilerden bazılarının hikayelerine yer verdiği bir yazı dizisi yayımladı. Gazeteciler her ne kadar farklı ülkelerden olsa da sorunları ortaktı. Veriler sınırlı olsa da, LGBTİ gazeteciler fiziksel şiddet, iş kaybı, sosyal dışlanma ve çevrim içi taciz gibi risklerle karşı karşıya kalıyor. Üstelik baskıcı ortamlarda çalışanlar “Gazeteci olarak çalışmaları” ve “cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği” nedeniyle iki kez hedef alınma riski taşıyor.
IPI’nın yazı dizisine ulaşmak için tıklayınız (MEDYA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et