Pakistan'ın Khuiratta kasabası, batan gemideki kayıpların yasını tutuyor
Yunanistan açıklarında batan teknede Pakistan'ın Khuiratta kasabasından 23 kişi de vardı. Hayatını kaybedenlerin aileleri, gençleri balıkçı teknesine binmeye yoksulluğun ittiğini söylüyor.

Fotoğraf: Yunanistan Sahil Güvenlik
Yunanistan’ın güneyindeki Pylos kasabası açıklarında mültecileri taşıyan teknenin batması sonrası yaşanan faciada 650’den fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Yaşamını yitirenler arasında Pakistan yönetimindeki Keşmir’in küçük Khuiratta kasabasından 23 kişi de vardı.
The Guardian, Khuiratta’da oğulları ve yeğenleri teknede olan pek çok aileyle konuştu. Aileler akrabalarının kendilerini Yunanistan’a götürmeyi vadeden bir aracıya 2.2 milyon Pakistan rupisi ödediğini söylerken, birçok aile masrafları karşılamak için yüklü miktarda kredi çekmiş. Yolculuğa çıkanların çoğu bölgeden yaklaşık 500 kişinin daha önce yerleştiği İtalya’ya ulaşmayı planlıyordu. Habere göre; hayatını kaybedenlerin aileleri, gençleri balıkçı teknesine binmeye yoksulluğun ittiğini söylüyor.
"HÜKÜMET DERİN UYKUDA"
Rubina Kusar, 26 yaşındaki oğlu Ahmed’in altı ay önce Libya’ya gittiğini ve kaçakçıların elinde korkunç koşullara katlandığını söyledi ve “Oğlum ölmeden önce çok acı çekti. Önce kaçakçıların elinde, sonra da denizde. Dayanılmaz acılar çekmiş olmalı. Adalete ihtiyacımız var. Hükümet derin bir uykuda. Liderlerimiz neden erken uyanmadı? Sıradan insanları, sıradan hayatları umursamıyorlar mı?” diye sordu.
İki çocuklu bir fırıncı olan 39 yaşındaki Abdul Jabbar da İtalya’ya ulaşmayı umuyordu. Babası Muhammet Anwar, oğlunun tutuldukları koşullar nedeniyle sıkıntı içinde evi aradığını söyledi. Anwar, “Onlara 24 saat içinde sadece biraz ekmek veriliyordu ve açlıktan ölmek üzere olduklarını söyledi. Geri dönmek istedi ama parayı çoktan verdiği için çaresizdi” dedi.
"HAYAT STANDARTLARIMIZ ASLA İYİLEŞMEYECEK"
Sajid Yusuf tekneye binen gençler arasında yer alıyordu. Sajid Yusuf’un babası Muhammet Yusuf “Onun gitmesini hiç istemedim. Ağabeyi de ona bu ölümcül deniz yolculuğuna çıkmamasını tavsiye etmişti. Sanki ateşin üzerinde yürüyormuşsunuz gibi ve sizi yutabilir. Ona birçok kez durmasını söyledik. Hatta Libya’dan geri dönmesini bile istedik” dedi.
Sajid’in kuzeni 29 yaşındaki Touqeer Pervez de gemideydi ve arkasında hamile bir eş bırakarak kayıplara karıştı. Pervez’in babası Muhammet Pervez, “Onu bu riskli yolculuktan vazgeçirmeye çalıştığımda bana Pakistan’da yaşayarak hayat standartlarımızın asla iyileşmeyeceğini söyledi. Geleceğimizi ve yaşam standartlarımızı değiştirmeye kararlıydı. Günlerdir ağlayan hamile eşini nasıl teselli edeceğimi bilemiyorum” ifadelerini kullandı.
EKONOMİK DURUM ETKİLİ
Khuiratta’daki insanlar akrabalarının bu yolculuğa çıkmasında Pakistan’ın içinde bulunduğu ekonomik durumun ve bölgelerindeki fırsat eksikliğinin etkili olduğunu söyledi. Pakistan’daki pek çok kişi daha önce Avrupa’ya girmek için İran ve Türkiye üzerinden tehlikeli bir kara yolculuğu yaparken, Türkiye’nin politikaları nedeniyle pek çok kişi Libya’ya uçmayı ve oradan da Yunanistan’a giden bir tekneye binmeyi tercih ediyor. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et