02 Haziran 2023 14:08
Son Güncellenme Tarihi: 02 Haziran 2023 19:15

Tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay yemin için kürsüye çağrıldı

Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay yemin için kürsüye çağrıldı. Vekiller "Silivri'de esir tutulduğu için şu anda yemin edemiyor" diye yanıt verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay Meclis'teki yemin töreninde kürsüye çağrıldı. TİP milletvekili Sera Kadıgil,  "Silivri'de esir tutulduğu için şu anda yemin edemiyor" diye yanıt verdi.

Gezi davasında 18 yıl hapis cezası verilerek 25 Nisan 2022’de tutuklanan avukat Can Atalay, 14 Mayıs Milletvekilli Seçimleri’nde TİP’ten Hatay milletvekili seçildi.

Milletvekili mazbatasını da alan Atalay’ın tahliye edilmesi için Yargıtay’a başvuru yapıldı ancak hâlâ hapishanede tutuluyor. Tahliyesi geciktirilen Atalay, Meclis'te bugün gerçekleştirilen yemin törenine katılamadı.

Yemin töreninde Can Atalay'ın ismi okunduğunda TİP Milletvekili Sera Kadıgil "Silivri'de esir tutulduğu için şu anda yemin edemiyor" dedi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve Av. Bülent Akbay, bugün milletvekili yemin töreninin yapılacak olmasına rağmen hâlâ tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın TBMM’ye kaydını yaptırdı. 

BAŞ: ANAYASA AÇIK, DERHAL TAHLİYE KARARI VERİLMELİDİR

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Can Atalay'ın mazbatasını almasına rağmen tahliye edilmemesine ilişkin yaptığı açıklamada "Bugün itibarıyla Can Atalay’ın seçilmiş Hatay milletvekili olduğu, Türkiye İşçi Partisi’nin Hatay Milletvekili olduğu 4. kez resmen tescil edilmiş durumdadır. Bu gerçek apaçık, tartışmasız biçimde ortadayken bugün TBMM’de yemin törenine katılması engellenen Can Atalay, sadece Can Atalay değildir. Sadece Can Atalay’ın özgürlüğü engellenmemektedir. Açık ifade ediyoruz, Hatay halkının iradesi gasp edilmiştir. Hatay halkının sözünün TBMM’ye taşınması engellenmiştir. Bunun özellikle altını çiziyoruz, her konuda ‘milletin iradesi’ sözünü dilinden düşürmeyen iktidarın bu açık hak gaspına sessiz kalarak, bu duruma onay vermesi kayıt altına alınmalıdır. Türkiye’de hukukun yargının geldiği noktayı takip eden herkes an itibarıyla siyasi bir kararla karşı karşıya olduğumuzu bilmelidir. Anayasa’nın 83. Maddesi açıktır. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Anayasa'nın maddesini okuyoruz. Bu kadar açık bir hüküm ortadayken mahkemelerin bu açık hükme rağmen herhangi bir yorum hakkı ya da herhangi bir yorum yetkisi yoktur. Derhal tahliye kararı verilmelidir." dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Samsun'da ailesinin haber alamadığı kişi ırmakta ölü bulundu

SONRAKİ HABER

Patron işten attı, valilik eylemi yasakladı, jandarma gözaltına aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...