25 Mayıs 2023 15:50

HÜDA PAR kadınların çalışma yaşamını hedef almayı sürdürdü

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili İshak Sağlam, kadın düşmanı oldukları eleştirilerine “kadının fıtratı” söylemi üzerinden cevap verirken, kadının "dinine, inancına ve fıtratına" uygun çalışmasını savundu.

Ekran görüntüsü Rehber TV'nin yayınından alınmıştır

Paylaş

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili İshak Sağlam, Rehber TV'de Hadi Aydemir ve Kenan Çelik'in gündeme ilişkin sorularını yanıtlarken kadın düşmanı oldukları eleştirilerine “kadının fıtratı” söylemi üzerinden cevap verdi.

Sağlam, kadınların “dinine, inancına, yaratılışına uygun bir şekilde” çalışmasına karşı olmadığını söylerken "Kadınların okumasına, çalışmasına engel olan bir zihniyet mi kadın düşmanıdır, yoksa dinine inancına ve fıtratına uygun bir şekilde çalışmayı öneren, teşvik eden ve her alanda bunu savunan bir zihniyet mi kadın düşmanıdır? Bunu kamuoyu herhalde görüyordur. Müslümanlar hiçbir dönemde kadının okumasına ve fıtratına uygun şekilde çalışmasına karşı çıkmamıştır. ‘Fıtrat’ deyince bunu da herhalde başka bir şekilde yorumlayarak belki izah edecekler. Fıtrat; yaratılış demektir, huy ve karakter demektir. Yani kadının cinsiyetine uygun bir şekilde çalıştırılması, kadının mesela maden ocaklarında çalıştırılmaması, gece yarısı çalıştırılmaması gibi hususlar belki kastedilir burada.”

HÜDA PAR KADINLARIN HAKLARINA DAİR NASIL DEĞİŞİKLİKLER YAPILSIN İSTİYOR?

  • Kadınların şiddete veya şiddet tehdidine karşı aldıkları tedbir ve uzaklaştırma kararlarının verilmesinin zorlaştırılmasını talep ediyor. HÜDA PAR'ın Genel İdare Kurulu Üyesi Aynur Sülün, hızla verilmesinin hayat kurtarabildiği uzaklaştırma ve tedbir kararıları için erkeklerin de dinlenmesi gerektiğini söylemişti.
  • Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun olan 6284'ün kaldırılmasını ve "iki tarafın da haklarını gözetecek şekilde bir düzenlemeye gidilmesini" istiyor.
  • Devletlere eşitsizlikten kaynaklanan şiddete karşı önlem alma, şiddetten koruma sorumluluğu yükleyen İstanbul Sözleşmesi'ne karşı olduklarını ifade ediyorlar.
  • Zinanın yeniden suç sayılmasını istiyor.
  • Karma eğitimi zorunlu olmaktan çıkarmak istiyor.
  • Kadınların nafaka hakkını hedefe koyuyor.
  • Cinsel istismarın evlilik ile affını savunuyor.

Katıldığı bir programda, program sunucusunun "Bazı cemaatlerin çocuk yaşta evliliklere izin vermesi konusunda neler düşünüyorsunuz?​” sorusuna HÜDA PAR Genel Başkanı şu yanıtı vermişti: “Kaç yaşında çocuk, neye göre çocuk, kime göre çocuk? Şimdi bazıları 20 yaşındadır ama hâlâ çocuktur, bazısı 15 yaşındadır ama olgundur. (…) Ben hukuk fakültesindeyken de kendisine tecavüz eden kişi ile evlendirilmesi halinde erkeğe ceza verilmezdi. Veya evlilik birliğinin reisi erkekti, kadın çalışmak için kocanın iznini almak zorundaydı…”

Seçim beyannamelerinde de “18 yaşını doldurmadan evlendiği için kocası cezaevine atılan binlerce kadının ve babasız kalan çocukların mağduriyetleri giderilmeli” ifadelerine yer veriliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mazbatası teslim alınan Can Atalay için tahliye başvurusu

SONRAKİ HABER

Yurt dışı oy kullanımı arttı | "Yurt dışındaki seçmen de Türkiye'deki seçime müdahil olmak istedi"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa