16 Mayıs 2023 08:30
Son Güncellenme Tarihi: 16 Mayıs 2023 16:17

CHP'nin itirazı kabul edildi, yurt dışında oy kullanma süresi olması gerektiği gibi 5 gün

Kemal Kılıçdaroğlu'nun açık ara en çok oyu aldığı ABD ve Kanada gibi ülkelerde ikinci tur için sadece 20-21 Mayıs'ta oy kullanılabilmesi kararı CHP'nin itirazı üzerine 20-24 Mayıs olarak değiştirildi.

Fotoğraf: Ömer Taha Çetin/AA

Paylaş

14 Mayıs seçiminde yüzde 50+1 oya hiçbir adayın ulaşamaması sonucu cumhurbaşkanı seçimleri 2. tura kaldı. Cumhur İttifakının adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Mayıs Pazar günü ikinci turda yeniden yarışacak.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 14 Mayıs cumhurbaşkanı seçimlerinde oyların çoğunluğunu aldığı ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde, Türkiye vatandaşlarının ikinci tur için sadece 20-21 Mayıs'ta 2 gün oy kullanabilmesine karar verildi. Karara CHP itiraz etti ve oy kullanma süresi olması gerektiği gibi 20-24 Mayıs olarak değiştirildi.

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, kararı Twitter hesabından "CHP olarak YSK’ya yaptığımız başvurumuz kabul edildi. ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere'de 20-24 Mayıs günlerinde seçmenler oylarını kullanabilecekler" ifadeleriyle duyurdu.

NELER YAŞANDI?

Yurt dışı oy kullanma süresinin kısaltılması kararını büyükelçilikler sosyal medyadan duyurdu.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Kıymetli vatandaşlarımız, Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci turu ABD'de sadece 20-21 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleşecektir. Yurtdışı seçmen kaydı bulunan vatandaşlarımız, Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluklarımız ile South Jersey ve Long Island'da kurulan sandıklarda yerel saatle 08:00-22:00 arasında de oy kullanabileceklerdir" denildi.

Oysa Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçim takvimine göre, ikinci tur için yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 20 Mayıs'ta başlayıp 24 Mayıs'ta sona eriyordu.

Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan, sosyal medyadaki tepkiler üzerine bir paylaşım yaparak, "Değerli vatandaşlarımız. Seçimlerle ilgili tüm kararları Yüksek Seçim Kurulu alır. Dış Temsilcilikler alınan kararları uygularlar. Bu kurulun işleyişi ve kurula itiraz yolları da açıktır. Bilginize sunarız" yazdı.

Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği de benzer bir duyuru yaparak YSK kararıyla Kanada'da sadece 20-21 Mayıs'ta oy kullanılabileceğini söyledi. Kanada için de ilk sandık bilgilendirilmesinde tarihler 20-24 Mayıs olarak belirlenmişti.

İNGİLTERE'DEN TEPKİLER: DAKİKADA 1 OY KULLANILSA BİLE YETMEZ

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için oy kullanma zamanının 2 güne indirilmesi üzerine İngiltere’de YSK ve Londra Büyükelçiliğine büyük tepki geldi.

İngiltere’de ilk turda 9 günde yaklaşık 65 bin oy kullanılmış ve Kemal Kılıçdaroğlu bu oyların yaklaşık yüzde 80’ini almıştı.

20 kitle örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Britanya Seçim Koordinasyonu buna tepki göstererek, oylama için en az 5 gün verilmesini istedi.

Britanya Seçim Koordinasyonunun etkili bileşenlerinden biri olan Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) Temsilcisi Feyzullah Cinpolat, İngiltere’de de bu tür hile ve oyunlara başvurulmasını kınadığını belirterek, halkın iradesinin sandığa yansıması önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Cinpolat, “Bir dakikada bir oy kullanılsa bile bu 50 bin oy yapar. Oysa son seçimde 65 bin oy kullanıldı. Bu da en az 15 bin seçmenin oy kullanamaması anlamına geliyor. Artık hile ile seçim kazanma çabası daha net görülüyor. Bir an önce yapılan itiraza cevap verip, İngiltere’de de 5 günlük bir oylama süresinin kararının alınması gerekiyor” dedi.

Cinpolat, her tür oyuna rağmen demokrasi güçlerinin mücadelesinin zaferle sonuçlanması için tüm İngiltere seçmeninin sandıklara akın etmesini istedi.

CHP İTİRAZ ETTİ

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Kılıçdaroğlu'na yüksek oy çıkan ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde oy verme günlerinin kısaltılması ile ilgili YSK’ye bugün itiraz edeceklerini bildirdi.

Ardından itiraz gerçekleşti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sinan Oğan, AKP'li Tuğrul Türkeş'in yazısını Twitter hesabından paylaştı

SONRAKİ HABER

Uşak'ta iş cinayeti: Kum yığınının altında kalan işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...