15 Mayıs 2023 09:40
/
Güncelleme: 20:15

Ankara’da 12 gazetecinin duruşması yarın görülecek

MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever’in de aralarında bulunduğu 10’u tutuklu 12 gazeteci hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın Ankara'da görülecek.

Ankara’da 12 gazetecinin duruşması yarın görülecek

Fotoğraf: MA

Ankara'da MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever’in de aralarında bulunduğu 10’u tutuklu 12 gazeteci hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. MKGP, 7 aydır tutuklu olan 10 gazetecinin ilk duruşmasına katılım çağrısında bulundu. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 29 Ekim 2022’de tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirleri Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Selman Güzelyüz, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer, gazeteci Hamdullah Bayram ile tutuksuz yargılanan MA muhabiri Zemo Ağgöz ve bir süre MA Ankara bürosunda stajyer olarak çalışan Mehmet Günhan hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması yarın görülecek.

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmayı, basın örgütleri temsilcileri ile gazeteciler izleyecek.

MKGP’DEN KATILIM ÇAĞRISI

Duruşmaya dair yazılı açıklama yapan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MGKP), Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğü konusunda dünya sıralamasında 180 ülke arasında 165’inci sıraya gerileyerek, oldukça vahim bir duruma düştüğüne dikkat çekti. MKGP, “Sadece Nisan ayında 27 gazeteci gözaltına alınırken, Özgür Kürt Basını’na yönelik son 11 ay içerisinde gerçekleşen operasyonlarda 34 gazeteci tutuklandı” diye kaydetti.

"HAKİKAT MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR"

İktidarların tarih boyunca toplum karşıtı politikalar uygulayarak, bu politikalarını teşhir eden tüm güçlere karşı başlattıkları saldırılardan sonuç alarak geleceklerini bunun üzerinden inşa etmeye çalıştıklarını belirten MKGP, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: "İktidarların karartma politikalarına karşı mücadele eden Özgür Basın ise her şart ve koşul altında gerçekleri açığa çıkarmaya ve halkın çıkarlarını savunmaya devam eden bir yerde durdu. Gerçekleri görünmez kılmaya çalışan eril zihniyetin hakim olduğu iktidarlara karşı özgürlüğü ve demokrasiyi savunan Özgür Basın geleneği hakikatleri yazmaktan hiçbir zaman geri durmadı.  Son bir yıldır basına uygulanan baskının had safhada olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Özgür Kürt Basını nefes alamaz hale getirilmeye çalışılıyor. Tüm baskı, gözaltı, tutuklama, şiddet ve tacizlere karşı kalemleriyle, kameralarıyla direnen basın emekçileri en zorlu koşullar altında bile hakikat mücadelesini vermeye devam etti ve ediyor.”

Yarın, saat 10.00’da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma için duyarlılık çağrısında bulunan MKGP, “Gazeteciliği suç olarak gören iktidarın antidemokratik politikalarına karşı hakikatleri savunmak adına bütün demokratik kamuoyunu gazetecilerle dayanışmak için duruşmaya çağırıyoruz” diye belirtti. 

149 HABER İDDİANAMEDE

Gazeteciler hakkında tutukluluktan 3 buçuk ay sonra 17 Şubat’ta hazırlanan iddianamede, tüzel kişiliği bulunan Mezopotamya Ajansı da sanık olarak yer aldı. İddianamenin büyük bir bölümünü MA’da yayınlanan 149 haber oluşturdu. Haberlerin yanı sıra PKK-KCK’nin kuruluş tarihine 3 kez yer verilen iddianamede, gazeteciler hakkında beyanı olmayan açık ve gizli tanıkların ifadeleri yer aldı.

TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ

Delillerden yoksun ve gazetecilerin “örgüt üyesi” olduğu iddia edilen iddianameyi kabul eden Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, aynı gün gazetecilerin avukatı Resul Temur’un yaptığı tahliye talepli başvurusunu reddetti. Mahkeme, “…atılı suç için yasada öngörülen cezanın türü ve miktarı, tutuklama kararından sonra delillerde sanıklar lehine bir değişiklik olmaması ve tutuklama kararındaki gerekçeler ile tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, adı geçen sanıklar yönünden kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, sanıklara isnat edilen suçların CMK’nın 100/3-a maddesinin 11.alt bendi gereğince tutuklama sebebi varsayılan suçlardan olması, sanıkların tutuklu kaldığı süre ve muhtemel cezanın üst sınırına göre sanıkların kaçma şüphesinin mevcudiyeti ile bu aşamada adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı hususları birlikte nazara alınarak…” gerekçelerine yer vererek, gazetecilerin tutukluluk halinin devamına karar vermişti. (MA)

Evrensel'i Takip Et